EXCLUSIV

Senzorii de la Cernobîl, în continuare inactivi. Doar 10 senzori veghează o posibilă catastrofă. Fizician: „Afectează unele estimări pentru că sunt incendii în jurul centralei”

Gabriela del Pupo 08.06.2022, 12:45
Senzorii de la Cernobîl, în continuare inactivi. Doar 10 senzori veghează o posibilă catastrofă. Fizician: „Afectează unele estimări pentru că sunt incendii în jurul centralei”

Într-o perioadă în care informațiile din Ucraina sunt tot mai greu de obținut, Agenția Internațională pentru Energie Atomică face un anunț care nu se confirmă, din păcate și la nivelul transmiterii datelor. Agenția spune că majoritatea senzorilor din preajma centralei de la Cernobîl sunt activi conform Reuters. Fizicianul Silviu Gurlui verifică zilnic starea senzorilor din zonă pe site-ul oficial ucrainean și a constatat că doar 10 senzori sunt activi în zonă.

„Nu s-a schimbat nimic de foarte multă vreme”

Presa internațională relatează despre o reactivare a senzorilor din preajma centralei de la Cernobîl, însă comunicatul citat de agențiile de presă nu poate fi verificat și în fapte. Silviu Gurlui a explicat în exclusivitate pentru impact.ro cum arată situația în zona centralei din punct de vedere al monitorizării posibilelor depășiri.

Informația transmisă de agențiile de presă:

„Majoritatea celor 39 de detectoare care trimit date din zona de excludere sunt acum vizibile pe harta IRMIS (Sistemul internațional de monitorizare a radiațiilor)”, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat citat de Reuters.

Fizicianul a și capturat monitorizarea din zonă în timp real la momentul scrierii acestui articol.

„După ce trupele rusești au părăsit acel areal au fost reactivați câțiva senzori, exclusiv din zona celor patru reactoare. Sunt în număr de zece, în zonele cele mai active ale centralei de la Cernobîl care funcționează, uneori cu intermitențe, dar sunt cele active din arealul „fierbinte”. Este adevărat că în jurul acelei centrale sunt mulți alți zeci de senzori, probabil că 100 dar sunt inactivi în continuare. Nu s-a schimbat nimic de foarte multă vreme.

Atunci când au fost astfel de evenimente, au fost creșteri înregistrate față de fondul natural al acelei zone de 10 cu până la 20 de ori, conform valorilor indicate de senzori. Faptul că în jurul centralei, pe distanțe chiar mari, nu sunt senzori, afectează unele estimări pentru că sunt incendii în jurul centralei, și orice astfel de incendiu pe o suprafață apropiată centralei sau a Reactorului Patru de fapt, poate să elibereze în atmosferă compuși radioactivi și, în funcție de condițiile meteorologice să fie transportați pe suprafețe mai mari. De aceea sunt astfel de senzori pentru a cunoaște ce se întâmplă în timp și a lua eventual măsurile necesare.” spune Silviu Gurlui.

Cum pot fi verificați senzorii activi din zonă? Care sunt sursele de informare?

Agenția mai anunță că „măsurătorile primite până în prezent au indicat niveluri de radiații în conformitate cu cele măsurate înainte de conflict”. Din păcate însă aceste măsurători nu sunt concludente atât timp cât senzorii din zonă nu sunt activi. Profesorul spune că în cazul unui incendiu izbucnit în apropiere de centrală în urmă cu două săptămâni nu a existat timp de câteva zile posibilitatea monitorizării situației din teren.

„În Ucraina există o platformă importantă care reunește rețele naționale, o platformă extrem de bine pusă la punct, atât pentru partea de radioactivitate cât și pe partea de mediu, o urmăresc zi de zi. De foarte multă vreme nu s-a schimbat nimic, acei senzori de care vă spuneam înainte au fost inactivi tocmai în perioada când a fost acel incendiu, dar la 30 de Km Sud de centrală, care nu era un pericol real pentru atmosferă, tocmai în acea perioadă acei senzori nu au funcționat, a fost week-end-ul 22-23 mai dacă îmi amintesc bine, chiar atunci nu au funcționat.

Erau singurii senzori de pe un areal foarte mare, doar aceștia, și aceștia erau inactivi, în acea perioadă.

E regretabil că atât de mulți senzori sunt încă inactivi.” a concluzionat fizicianul.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...