Raportul devastator al Poliției despre intervenția ratată la Onești. Unde s-a greșit: ”Aveau toate indiciile”

Stan Filon 11.03.2021, 20:11
Raportul devastator al Poliției despre intervenția ratată la Onești. Unde s-a greșit: ”Aveau toate indiciile”

A apărut raportul Poliției despre intervenția ratată la Onești, unde un pensionar de 68 de ani a ucis doi muncitori nevinovați, după ce i-a găsit în partamentul pierdut de el în urmă cu 10 ani, printr-o decizie a instanței de judecată. Raportul este unul devastator, care arată cât de dezorganizați au fost polițiștii care au intervenit. S-a aflat că negociatorul nu știa nimic despre agresor, nici măcar ce a solicitat pentru eliberarea celor doi ostateci.

A apărut raportul devastator al Poliției despre intervenția ratată la Onești

Oamenii legii care au intervenit la fața locului, nu știau nici ei cu cine au de a face, deși știau numele agresorului. Polițiștii nu s-au documentat corespunzător cu privire la antecedentele autorului crimei din Bacău. Acestea sunt câteva din concluziile prezentate, joi, de Poliția Română, în cazul dublei crime de la Onești:

  • Modul de relaționare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost defectuos, întrucât informațiile pe care le avea coordonatorul acțiunii nu au ajuns și la șeful echipei de intervenție sau la negociator, respectiv negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112, astfel nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta, fiind în imposibilitatea de a valorifica prin prisma modalității de acțiune.
A aparut raportul devastator al Politiei despre interventia ratata la Onesti
A aparut raportul devastator al Politiei despre interventia ratata la Onesti

Adjunctul IPJ Bacău avea toate datele necesare, dar nu s-a deplasat la fața locului

  • Din rapoartele polițiștilor care au intervenit la fața locului, a rezultat clar că aceștia cunoșteau starea de pericol în care se aflau cei doi bărbați, întrucât i-au văzut legați cu mâinile la spate, iar autorul a amenințat în repetate rânduri că îi va ucide. Este lesne de înțeles că polițiștii din Bacău aveau toate indiciile necesare unei intervenții în forță în acest caz.
  • Adjunctul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, deși avea toate datele necesare pentru evaluarea gravității situației de risc, nu s-a deplasat la fața locului în vederea coordonării acțiunii. A ajuns acolo în jurul orelor 17:50. Polițiștii din Bacău nu au dispus măsurile de limitare și protecție a zonei de acțiune, acest aspect a permis unor terțe persoane pătrunderea și apropiere de locul desfășurării intervenției.
  • În ceea ce privește raportarea evenimentului din 1 martie, s-a constatat că la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău și a municipiului Onești nu au fost respectate prevederile ordinului care reglementează raportarea și monitorizarea aspectelor de interes operativ. Raportarea în scris către IGPR a fost efectuată la ora 19:03, iar conform procedurilor aflate în vigoare ar fi trebuit efectuată în maxim două ore de la sesizare, adică 13:47.

Autorul avea antecedente penale

  • Datele transmise către IGPR au fost incomplete, eronate și transmise cu întârziere. Ceea ce s-a transmis de la nivelul IPJ Bacău către IGPR a fost că un bărbat în vârstă de peste 60 de ani fără antecedente penale și fără probleme psihice amenință două persoane, având în vedere litigiul cu pierderea la începutul acestui an a apartamentului. Or, din verificările ulterioare, a reieșit că autorul are antecedente penale în cazuri comise inclusiv cu violență. Apartamentul l-a pierdut în urmă cu 10 ani, iar de atunci până în prezent, a depus multiple petiții care nu au fost tratate cu seriozitate de către polițiștii din Bacău și nu au fost luate măsuri preventive în urma amenințărilor transmise de bărbat în cadrul acestor petiții.
  • De asemenea, din verificările efectuate în cadrul controlului, a reieșit că pe numele autorului, în urma unor sesizări, au fost întocmite, de-a lungul timpului, mai multe dosare penale pentru fapte comise cu violență, unul dintre acestea chiar în cursul acestui an.
  • Din materiale se evidențiază că încă din 2020 erau suficiente elemente care să arate un potențial risc. Totodată, nu au raportat în dinamică datele raportate în cursul zilei. Două vieți nevinovate au fost pierdute. Datele transmise la IPJ Bacău au fost că situația este stabilă.
  • Nu s-a discutat despre trimiterea unui elicopter în județul Bacău. Faptul că nu s-a ajuns la această decizie este cauzat de transmiterea de către IPJ Bacău a unor date incomplete și incorecte. Datele transmise de la IPJ Bacău nu au dus la conturarea reală a acestei situații cu care ne-am confruntat, pe baza căreia s-ar fi putut lua decizia trimiterii la Onești a unor forțe suplimentare din cadrul unității pe care o conduc.

Negociatorul nu știa nici ce solicită agresorul

  • Polițiștii din cadrul SIAS au ținut în permanență legătura cu negociatorul din Bacău, însă nu am fost informați cu privire la numărul de apeluri la 112 efectuate de autor și nici cu privire la amenințările pe care acesta le-a adresat în mod direct și repetat la același număr de telefon.
  • Pot să afirm cu tărie că în situația în care am fi avut aceste date pe care le-am obținut în urma controlului cu siguranță s-ar fi luat decizia imediată a trimiterii polițiștilor din cadrul SIAS. Nu pot garanta că finalul ar fi fost altul, însă pot garanta că s-ar fi depus toate eforturile posibile pentru ca persoanele acestea să fie salvate.
  • Decizia intervenției în forță aparține coordonatorului acțiunii, însă această decizie a lipsit cu desăvârșire. Oportunități de intervenție au existat. Oficialii au precizat că în urma evenimentului s-au constatat deficienţe în sarcina a 14 poliţişti – 8 ofiţeri şi 6 agenţi.
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...