REACȚIE EXCLUSIVĂ

Raportul Departamentului de Stat SUA. Reacția celor menționați: „E clar că sunt niște interese la mijloc și e foarte greu să treci de ele”

Gabriela del Pupo 13.04.2022, 14:13
Raportul Departamentului de Stat SUA. Reacția celor menționați: „E clar că sunt niște interese la mijloc și e foarte greu să treci de ele”

În timp ce în spațiul public românesc se dezbat încă, uneori cu un ton agresiv, abuzurile pe care instituțiile statului le fac sau le tolerează, Departamentul de Stat American consideră acest comportament drept un act de încălcarea drepturilor omului. Vendete împotriva celor care lucrează pentru statul român, dar vor să combată corupția, suprimarea libertății presei, și a celor care dezvăluie „ițele sistemului”, tergiversarea soluționării cauzelor în instanță sau chiar excluderea magistraților pentru critici aduse sistemului, toate acestea se regăsesc în analiza făcută.

„Este o violență pe care noi o trecem cu vederea și nu o soluționăm”

Unul dintre cazurile menționate în raport este cel al jurnalistului și cineastului Mihai Dragolea. Acesta a fost la un prag de moarte după ce 20 de persoane l-au atacat pe el și echipa de pe teren în timp ce realizau o investigație despre tăierile ilegale de păduri din județul Suceava. Acesta spune că speră ca în fața evidenței autoritățile și sistemul judiciar din România să urgenteze soluționarea unor cauze de care uneori depinde viața multor oameni.

„Mi se pare un lucru salutar că e menționat cazul acesta de către Departamentul de Stat, pentru că este o violență pe care noi o trecem cu vederea și nu o soluționăm, noi încurajăm comportamentul acesta și mafia pădurilor, în cazul nostru, și alte nereguli care sunt, și alte cazuri. Salut inițiativa și sper cumva să ia aminte de ea și cei care operează cazul meu și alte cazuri pentru a avea parte de o justiție nepărtinitoare și demnă de un stat democratic pe care vream să îl clădim.

În cazul mafiei pădurilor, e clar că sunt niște interese la mijloc și e foarte greu să treci de ele, și le-am tot expus. Deja ar trebui să le atacăm, dacă ei sunt într-o impotență totală politică ar trebui indivizii să facă niște demersuri cum facem noi cu acest proces. Sperăm să ni se facă dreptate și câțiva dintre cei care erau să ne omoare, să facă pușcărie.” a declarat în exclusivitate pentru impact.ro jurnalistul Mihai Dragolea.

Recent un proiect legislativ de creare al unui DNA al pădurilor nu s-a bucurat de susținere în Parlament. O legislație mai drastică ar stopa astfel de abuzuri crede jurnalistul.

„Îmi pare rău că nu a fost trecută prin Parlament o legislație mult mai solidă. Avem o supralegislație de fapt în domeniul forestier și ceea ce ține de mediu. Iar supralegiferarea aceasta ce face de fapt? Ascunde sub preș niște breșe celor care fac ilegalități pentru ca banii aceia să se ducă în diferite zone. Cu toții știm care sunt, sunt și la politicieni, asta e la nivel de speculație, dar ce pot să spun? Asta ne dau ei de înțeles prin inacțiunea lor.” a mai spus cineastul.

Contactat de impact.ro comisarul Radu Gavriș spune că nu poate să comenteze din poziția în care se află evenimentele care au dus la menționarea cazului său în raportul Departamentului de Stat.

Judecătorul Cristi Danileț este menționat în raport după ce a fost exclus din magistratură pe motiv că ar fi postat pe TikToc două filmulețe în care tăia un gard viu, sau un altul în care curăța o piscină.

Cătălin Tolontan și repoterii de la Newsweek au trecut printr-un proces lung până când instanța a hotărât că au dreptul să scrie în continuare articole despre folosirea defectuoasă a fondurilor publice la Primăria Sectorului 4 condusă de Daniel Băluță, care i-a și dat în judecată.

Raportul vine în plin scandal în care Emilia Șercan trece iar prin aceleași momente

În raportul Departamentului de Stat este punctat și cazul investigației realizată de jurnalista Emilia Șercan, privind doctoratele false de la Academia de Poliție, în urma căreia instituția a pierdut dreptul de a mai coordona doctorate. Mai mult, cei doi conducători ai instituției, care au amenințat jurnalista au fost condamnați în instanță.

O dată cu o nouă investigație privind lucrarea de doctorat plagiată a premierului Nicolae Ciucă s-a reluat și practica amenințărilor. La protestul organizat în acest week-end pentru susținerea soluționării cât mai rapide a acestor amenințări de către investigatori, forțele de ordine au găsit de cuviință să aplice amenzi organizatorilor. În total în perimetrul din fața MAI, spațiu destul de generos se prezentaseră maxim 150 de persoane.

„Amenda a fost dată pentru că jandarmeria a considerat că nu s-a respectat perimetrul, că a fost depășit perimetrul pentru care s-a acordat autorizația de protest, dată unuia dintre organizatori. Și asta arată modul în care autoritățile încearcă să reacționeze de fiecare dată când sunt zgândărite și sunt deranjate. Ca să nu mai zic că eu, în momentul în care am ajuns acolo, nu știu câte dispozitive de jandarmi și de alți lucrători în civil erau cu ochii pe mine și mă urmăreau de parcă aș fi fost amenințarea numărul 1 la adresa securității statului.” a declarat Emilia Șercan pentru Impact.ro, vis -a -vis de acest eveniment.

Corupția, discriminarea minorităților, fie că vorbim de etnici maghiari sau persoane de etnie romă, discursuri antisemite în Parlament din partea unor deputați AUR sau scandalul senatoarei Diana Șoșoacă sun menționate în raport. De asemenea faptul că în asemenea cazuri autoritățile iau partea celor aflați pe poziții de putere este repetat și punctat în analiza făcută de instituțiile din SUA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...