Rămânem cu străzile pline de zăpadă până la primăvară? Avertizarea fără precedent

Cristian Cojocaru 24.11.2020, 18:30
Rămânem cu străzile pline de zăpadă până la primăvară? Avertizarea fără precedent

Riscăm să rămânem cu străzile pline de zăpadă până la primăvară. Din cauza cererilor drumarilor, șoselele ar putea rămâne înzăpezite în această iarnă. Membrii Sindicatului ”Elie Radu” fac acuze la adresa instituțiilor din România.

Rămânem cu străzile pline de zăpadă până la primăvară?

Șoferii din România riscă să rămână cu străzile pline de zăpadă până la primăvară. Membrii Sindicatului ”Elie Radu” acuză atât conducerea CNAIR cât și Ministerul Transporturilor pentru această situație. Lipsa de implicare ale celor două pot face drumarii să ia decizii care vor afecta atât șoferii cât și turismul.

Cerințele celor care se ocupă cu administrarea drumurilor, nu sunt respectate de către cele două instituții. Astfel, aceștia așteaptă măririle de salariu de aproximativ doi ani. Lefurile întârzie să crească de aici și apariția deciziilor care pot afecta majoritatea cetățenilor.

„Cei peste 3.000 de angajaţi care lucrează la deszăpezire în condiţii de ger şi care rămân, uneori, izolaţi în ger şi viscol în diverse zone din ţară chiar şi câteva zile, nu depăşesc, în medie, un salariu brut de 3.000 de lei pe lună. Pentru că drumarii nu şi-au primit majorările de salarii promise de guvernele din ultimii doi ani, sunt hotărâţi, în semn de protest că solicitările lor sunt ignorate constant, ca în această iarnă să nu mai deszăpezească drumurile, ceea ce ar putea duce la un blocaj al economiei naţionale”, potrivit unui comunicat de presă.

Deși condițiile pare să se fi schimbat în bine, salariile drumarilor au rămas la același nivel ca acum doi ani
Deși condițiile pare să se fi schimbat în bine, salariile drumarilor au rămas la același nivel ca acum doi ani

„Majoritatea angajaţilor sunt foarte supăraţi”

Potrivit conducerii sindicatului, supărarea angajaților provine de la faptul că cerințele nu le-au fost îndeplinite. Veniturile familiilor drumarilor au scăzut drastic în contextul actual al pandemiei. Din cauza măsurilor impuse, companiile la care lucrau soții sau soțiile acestora, au fost închise. În acest fel, veniturile în familie au scăzut chiar și la jumătate.

CNAIR și Ministerul Transporturilor sunt principalii vizați ai membrilor sindicatului pentru actuala situație. Aceștia mai precizează și faptul că, în ultimii doi ani nu au acoperit nici măcar pierderile salariale ale angajaților, pierderi cauzate de inflație.

„Oamenii care lucrează efectiv la deszăpezire sunt şi cei cu salariile cele mai mici şi e normal ca aceştia să fie cei mai nemulţumiţi. Unii dintre ei ajung să doarmă efectiv pe utilaje, alţii rămân izolaţi în viscol. Am avut angajaţi care au rămas izolaţi câteva zile în câmp la Drajna, când încercau să deszăpezească drumurile din zonă”, potrivit comunicatului în cauză.

Statisticile arată că salariul mediu brut la nivel național a cunoscut o creștere de 20 de procente. Astfel, în luna septembrie 2020, acest salariu a fost de 5.414 lei, față de 4.482 în aceeași lună a anului 2018. Deși condițiile pare să se fi schimbat în bine, salariile drumarilor au rămas la același nivel ca acum doi ani, când a avut loc o majorare cu 11 procente a lefurilor, potrivit digi24.ro .

Urmăriți Impact.ro și pe