Raiffeisen Bank, luată în vizor de Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci. Cu ce ar fi greşit banca, de fapt

Andra Daoud 08.02.2022, 09:59
Raiffeisen Bank, luată în vizor de Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci. Cu ce ar fi greşit banca, de fapt

Raiffeisen Bank a făcut de curând o schimbare care îi îngrijorează pe cei din sindicate. Banca a renunțat la casierii și a mutat aproape toate operațiunile în mediul online sau la bancomat. Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci se teme că modelul promovat de Raiffeisen ar putea fi preluat în curând și de alte bănci, iar sute de angajați ar rămâne fără loc de muncă.

Raiffeisen Bank, luată în vizor de Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci

Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) a transmis că se află în prezent în negocieri pentru contractul colectiv de muncă la nivel de ramură, deoarece sindicatele se așteaptă ca modelul de bancă fără casierii să fie preluat în curând și de alte bănci, precum BCR sau BRD.

„Ne aşteptăm să urmeze restructurări în rândul băncilor. Părerea noastră este că programul de desfiinţare de agenţii bancare şi sistemul de digitalizare accelerată va continua. Mă aştept ca modelul implementat de Raiffeisen Bank care a desfiinţat casieriile din sucursalele băncii să fie urmat şi de alte bănci.

Raiffeisen Bank a fost un model şi cred că, în curând, vor renunţa la casierii şi BCR şi BRD. De aceea, trebuie să găsim soluţii de protecţie pentru angajaţii băncilor.”, a declarat Constantin Paraschiv, președintele FSAB.

Negocierile dintre sindicate și patronate vizează nivelul salariului minim în bănci, numărul de salarii compensatorii în caz de restructurare și condițiile în care se desfășoară telemunca în această perioadă.

Sindicatele cer majorarea salariului minim

Principala solicitare a sindicatelor vizează salariul minim la nivel de ramură, care în prezent este de 2.500 lei brut. FSAB cere ca venitul minim să fie de 3.500 lei brut. O altă solicitare vizează ca numărul de salarii compensatorii care se oferă angajaților în cazul restructurării să fie de opt, în loc de patru, câte sunt oferite în prezent.

În ceea ce privește telemunca, sindicatele cer să fie respectate programul și numărul de ore lucrate (8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână), iar în cazul în care angajatul este nevoit să stea peste program, să îi fie plătite orele suplimentare și de acasă, așa cum se întâmpla când era la birou.

Sunt menționate și sume care să acopere cheltuielile cu utilitățile cât timp angajatul își desfășoară activitatea de la domiciliu (200 de lei pe lună). De asemenea, sindicatele cer ca, în cazul în care angajatul folosește propriile echipamente electronice, să fie compensată uzura acestora printr-o sumă de bani care se negociază cu angajatorul.

Raiffeisen Bank, luată în vizor de Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci. Cu ce ar fi greşit banca, de fapt
Raiffeisen Bank a anunțat anul trecut că renunță la casierii

Raiffeisen Bank a anunțat anul trecut că renunță la casierii

La finalul anului 2021, Raiffeisen Bank a anunțat că serviciul operațiuni cu numerar nu va mai fi disponibil în sucursalele sale. Este o continuare a proiectului „agenții fără casierii”, început în urmă cu câteva luni. Clienții care au credite în valute (euro, dolari sau franci elvețieni) vor putea alimenta în continuare conturile în vederea rambursării ratelor. Ratele la credite vor putea fi plătite în numerar, însă acest lucru va fi posibil doar la anumite agenții ale băncii.

Urmărim în primul rând creşterea gradului dumneavoastră de satisfacţie, prin înlocuirea timpului petrecut la coadă la ghişeu pentru operaţiuni cu numerar, cu mai mult timp acordat pentru consultanţă. În continuarea proiectului nostru agenţii fără casierii, serviciul operaţiuni cu numerar nu va mai fi disponibil”, au transmis reprezentanții băncii, la momentul respectiv.

Banca le-a mai transmis clienților că investește în dezvoltarea alternativelor digitale, pentru a facilita cât mai mult procesul și pentru a limita interacțiunea dintre clienți și funcționarii băncii.

Urmăriți Impact.ro și pe