Românii ar putea plăti mai puțin la utilități. 5 măsuri care ar putea să scadă la jumătate prețul facturilor

Ana Anitoiu 02.02.2022, 14:00
Românii ar putea plăti mai puțin la utilități. 5 măsuri care ar putea să scadă la jumătate prețul facturilor

Românii ar putea plăti mai puțin la utilități. Cinci măsuri ce ar putea să scadă la jumătate facturile la energie electrică și gaze naturale au fost propuse de grupul parlamentar al deputaţilor independenţi de Dreapta. Inițiatorul acestora, deputatul Ionel Dancă, a spus că proiectul de lege a fost depus, miercuri, la Parlament, și a criticat Guvernul PSD-PNL.

Deputatul Ionel Dancă, critici la adresa Guvernului

Deputatul Ionel Dancă a declarat la Parlament că problema facturilor la energie electrică și gaze naturale este „cea mai arzătoare” pentru români, în această perioadă. El a adăugat că Guvernul PSD-PNL pare că nu reușește sau nu este interesat să o rezolve.

„Îşi dau cu stângul în dreptul şi se încurcă în soluţii care nu răspund cu adevărat la problema scumpirilor la energie electrică şi gaze naturale.”, a declarat Ionel Dancă, la Parlament.

Romanii ar putea plati mai putin la utilitati. 5 masuri pentru scaderea facturilor
Cateva masuri, propuse pentru scaderea facturilor

Care sunt cele cinci măsuri pentru ca românii să plătească mai puțin la utilități

Conform deputatului Ionel Dancă, proiectul de lege ce a fost înregistrat la Camera Deputaților propune cinci măsuri „ simple și clare”. Prin aplicarea acestora, costurile suportate de români pentru curentul electric ar putea fi reduse la jumătate.

Primele două măsuri din lista propusă sunt: reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie și eliminarea certificatelor verzi, prin suspendarea acestora pentru o perioadă de un an şi ulterior finanţarea lor din Fondul pentru mediu, nu din banii românilor.

Celelalte măsuri propuse în proiectul de lege sunt: eliminarea taxei de cogenerare pentru o perioadă de un an şi apoi finanţarea tot din Fondul de mediu; eliminarea accizei la energie şi aplicarea corectă a mecanismului de compensare la energie electrică şi gaze naturale.

Astfel, furnizorii vor fi obligați să regularizeze facturile din perioada noiembrie-martie pentru limitele de consum lunar stabilite de Guvern pentru toţi consumatorii.

De ce este nevoie pentru ca românii să plătească facturi mai mici

De asemenea, deputatul Ionel Dancă a declarat că proiectul de lege iniţiat de grupul parlamentarilor independenţi de Dreapta rezolvă cu adevărat problema preţurilor pentru energie electrică. Însă, politicianul a atras atenția că pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de două acțiuni ale social-democraților și liberalilor aflați la guvernare.

„Este nevoie doar ca majoritate parlamentară PNL-PSD să supună în dezbatere şi să adopte în procedură de urgenţă acest proiect de lege, astfel încât românii să beneficieze de o reducere imediată a preţurilor la energie, cu posibilitatea aplicării retroactive, respectiv după perioada de compensare”, a adăugat Ionel Dancă.

La finalul lunii ianuarie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că începând de la 1 februarie, pentru consumatorii casnici cu un consum de energie electrică de până la 500 de kilowați pe oră sau 300 de metri cubi de gaze naturale, se va plăti 0,68 de bani pentru kilowatt pe oră, respectiv 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...