Veste bună pentru românii cu salariu minim pe economie. Avocatul Poporului: „Se impun măsuri urgente”

Ana Anitoiu 03.02.2022, 09:50
Veste bună pentru românii cu salariu minim pe economie. Avocatul Poporului: „Se impun măsuri urgente”

Veste bună pentru românii cu salariu minim pe economie. Avocatul Poporului a cerut măsuri urgente pentru majorarea acestor venituri, în contextul în care actuala sumă stabilită nu corespunde cu nevoile angajaților plătiți în acest fel. Pentru cumpărăturile de strictă necesitate, ei trebuie să achite o diferență considerabilă.

Cu cât a crescut salariul minim pe economie de la 1 ianuarie

De la începutul acestui an, conform unei Hotărâri de Guvern din octombrie 2021, salariul minim pe economie a crescut cu 10,8%, la 2.550 lei brut. Astfel, după ce se plătesc taxele către stat, salariul minim pe economie net sau „în mână” este de 1.524 de lei, adică cu 138 de lei mai mare față de cât era la finalul anului trecut.

Conform unui raport publicat de Avocatul Poporului, salariul minim pe economie brut este mai mic față de coșul minim de consum. Analiza a fost făcută pe baza datelor Fundației Friedrich Ebert România și Syndex România, din noiembrie 2021.

Avocatul Poporului, veste buna pentru romanii cu salariu minim pe economie.
Avocatul Poporului vrea majorarea salariului minim pe economie

Avocatul Poporului, despre suma cu care ar trebui să crească salariul minim pe economie

Concret, Raportul Avocatului Poporului  a arătat că pentru un trai decent, o persoană adultă singură trebuie să cheltuie suma de 2.708 lei pe lună; o familie de doi adulți fără copii are cheltuieli de 4.417 lei pe lună; o familie de doi adulți și un copil are nevoie de 5.993 lei pe lună; iar o familie de doi adulţi şi doi copii avea nevoie, în septembrie 2021, de 7.234 lei pe lună. Astfel, Avocatul Poporului cere majorarea acestor venituri.

„Apreciem că se impune luarea de măsuri urgente pentru stabilirea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată decent, care să asigure salariaților o protecție corespunzătoare prin raportare la nevoile reale ale acestora și familiilor lor”, a transmis Avocatul Poporului.

Propunere legislativă cu privire la stabilirea salariului minim

Avocatul Poporului a notat în raport că o propunere legislativă referitoare la modificarea Ordonanței de urgență cu privire la valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent a ajuns la Camera Deputaților, cameră decizională. A primit aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale.

Potrivit acestei propuneri, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent calculată de Institutul Național de Statistică, pentru o persoană adultă, ar trebui să devină salariul minim brut pe economie, garantat în plată.

Începând din anul 2024, angajatorii vor trebui să le plătească salariaților mai mult decât minimul stabilit, dacă aceștia lucrează pentru ei de cel puțin doi ani, conform unei Ordonanțe de Urgență de la finalul lunii decembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...