Raed Arafat, despre intervenția de pe șantierul din București: „Dificilă și periculoasă. A fost un accident de muncă”

Ioana Bucur 02.08.2021, 23:41
Raed Arafat, despre intervenția de pe șantierul din București: „Dificilă și periculoasă. A fost un accident de muncă”

Raed Arafat a oferit primele informații despre intervenția de pe șantierul din București. Secretarul de stat a dezvăluit că pompierii au lucrat în condiții periculoase și că incidentul este considerat un accident de muncă.

Raed Arafat, despre intervenția de pe șantierul din București

Doi oameni și-au pierdut viața, luni, în urma surpării unui mal de pământ pe un șantier din București. Secretarul de stat a declarat că este datoria celor de la Inspecția Muncii să stabilească în ce condiții a avut loc accidentul. Ceea ce se știe, până acum, este că malul de pământ surpat nu a fost asigurat corespunzător, ceea ce i-a expus și pe pompierii care au intervenit unui risc mare.

„Intervenţie destul de dificilă şi periculoasă pentru pompieri, pentru că s-a lucrat într-o zonă cu un perete neasigurat, care l-au asigurat ei pentru că atunci când sapi, regula este că aceşti pereţi trebuie asiguraţi. Deci, oricând poate să se surpe pământul. Trebuie asigurat cu lemn, să fie asiguraţi bine.

Pompierii noştri au mecanisme de asigurare temporară şi s-au asigurat şi cu buldozerele, am văzut că au făcut cu un excavator, deci s-au asigurat, dar, totuşi, rămâne intervenţia foarte periculoasă pentru ei. Au reuşit să scoată doi în viaţă, pentru unul a trebuit să lucreze mai mult pentru că era blocat piciorul lui, celălalt am înţeles că era parţial blocat în pământ, l-au scos, dar din păcate două persoane sunt pierdute în această tragedie”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Raed Arafat, despre intervenția de pe șantierul din București
Intervenția de pe șantierul din București

„Pompierii riscă și ei viața lor”

Secretarul de stat a declarat că incidentul tragic este considerat un accident de muncă.

„Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine. Aici Inspecţia Muncii trebuie să decidă, dacă a fost asigurat sau nu, ce s-a întâmplat. Nu ne pronunţăm înainte, dar clar că e accident de muncă şi clar că o zonă în care sapi la 2-3 metri şi ai pereţi de pământ în ambele părţi, astea trebuie să fie asigurate, altfel riscul de surpare este mare şi din păcate, în fiecare an avem astfel de situaţii”, a precizat Arafat.

Arafat a explicat că pe multe șantiere din țară, în cazul unor lucrări de acest tip, pereții nu sunt asigurați, pentru a nu întârzia lucrările, însă în caz de accident, acest lucru nu face decât să îngreuneze munca pompierilor și chiar să le pună viețile în pericol.

„Din grabă, lumea nu se mai asigură, pentru că dacă asiguri pereţii, durează, mănâncă timp, după care vin pompierii, dacă vor să stea să asigure pereţii, s-ar putea să nu mai poată salva pe unii, riscă şi ei viaţa lor. În mod normal, astfel de locuri de muncă trebuie să fie bine asigurate.

Nu ne pronunţăm, nu ştiu exact cum a fost situaţia acolo, cum s-a produc exact accidentul, dar cu siguranţă, Inspecţia de Stat în Muncă o să stabilească dacă au fost respectate regulile de siguranţă la faţa locului sau nu”, a adăugat Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...