Cum încearcă românii să fenteze carantina la întoarcerea în țară. Exemplul dat de Raed Arafat

Ioana Bucur 02.08.2021, 23:13
Cum încearcă românii să fenteze carantina la întoarcerea în țară. Exemplul dat de Raed Arafat

Un nou „fenomen” a pus în alertă autoritățile. Raed Arafat a dezvăluit cum încearcă românii să fenteze carantina la întoarcerea în țară. Exemplul dat de secretarul de stat.

Cum încearcă românii să fenteze carantina la întoarcerea în țară

Autoritățile din România se confruntă, în ultimele zile, cu un nou fenomen îngrijorător. Raed Arafat a dezvăluit că tot mai multe persoane prezintă la graniță certificate false de vaccinare sau trecere prin boală.

„Noi avem acum un fenomen cu care ne confruntăm. La intrare în ţară sunt persoane care îndrăznesc să ne prezinte, la DSP şi la Frontieră, să prezinte documente false. Deja sunt mai multe dosare penale întocmite de Poliţie. Deci oameni care au prezentat documente false de vaccinare sau de trecere prin boală sau de testare.

Acest lucru este extrem de grav pentru că oamenii ăştia vin din zone roşii chiar. Când vii în ţară şi eşti în stare chiar să prezinţi un document fals, înseamnă că nu te interesează nimic, înseamnă că tu vii şi eşti dispus să răspândeşti boala, să răspândeşti totul.

Vii dintr-o zonă unde varianta Delta e la maxim, vii în România unde stăm bine, prezinţi un certificat fals, nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, probabil să fii şi pozitiv şi să vii să stai în familie şi să spui că eu i-am şmecherit la graniţă, am trecut şi nu mai trebuie să stau în carantină. Acest lucru este foarte grav”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, luni seara.

Secretarul de stat a venit și cu un exemplu: un avion ce a aterizat în România, din Marea Britanie, în care 30 de persoane aveau documente ce dovedeau că au trecut prin boală în acelaşi timp.

„E un caz pe care mi l-a prezentat un director de DSP în care într-un zbor de pe Aeroportul Luton din Marea Britanie, 30 de persoane au prezentat documente de trecere prin boală, toţi 30 în acelaşi avion şi toţi 30 s-au îmbolnăvit în aceeaşi săptămână. Asta i-a atras atenţia.

Nu ştiu dacă toţi 30, dar un număr dintre ei au dosar penal pentru fals şi uz de fals care în ambele situaţii înseamnă, fie închisoare de la 3 luni la 2-3 ani sau amendă penală, ceea ce înseamnă că te trezeşti cu cazier”, a spus Arafat.

Raed Arafat anunță incindența la care anumite activități vor fi rezervate doar vaccinaților
Raed Arafat

Raed Arafat anunță incindența la care anumite activități vor fi rezervate doar vaccinaților

Se vorbește din ce în ce mai des despre iminența unui nou val de Covid-19 și creșterea cazurilor noi de infectare. Tot mai multe țări din Europa au introdus noi restricții pentru oprirea răspândirii noii tulpini, cele mai multe vizându-i pe cei care nu și-au făcut vaccinul.

Luni seară, Raed Arafat a anunțat incidența la care anumite activități vor fi rezervate doar vaccinaților. Secretarul de stat a spus că, în acest moment, la nivel național avem o incidență de 0,06 a cazurilor de Covid-19, însă lucrurile se vor schimba, dacă aceasta va ajunge la doi la mie.

„Suntem sub unu la mie ca incidenţă. Media naţională de astăzi este 0,06 la mie. Mai avem judeţe cu 0,02, mai avem judeţe cu 0,01 şi care au ajuns la 0,19. Ilfov care a ajuns la 0.12, Bucureştiul şi care merg spre unu la mie, dar încă suntem departe.

La 2 la mie se va întâmpla ceva. Deja anumite activităţi se rezervă numai vaccinaţilor şi ne întoarcem la situaţia care a fost înainte de 1 august. La 3 la mie ne întoarcem la situaţia care a fost la 1 iunie ca şi măsuri. De exemplu, întâlnirile mari, dacă este un festival, acolo este rezervat numai vaccinaţilor”, a declarat Raed arafat, la Digi24.

Întrebat dacă și accesul în mall-uri va fi condiționat de vaccinare, Arafat a explicat că spre deosebire de cinematografe, în mall-uri se poarta masca de protecţie.

„La acest moment, la această incidenţă să spui că fac restricţii mai mult decât purtarea măştii, iar la mall se poartă mască, dar la cinematograf acolo nu se poartă, mai cumperi popcorn şi suc şi nu se mai poartă mască. În rest, la acest moment nu e necesar să iei măsuri mai mult în zonele respective.

Dacă cresc incidenţele, se pot discuta alte măsuri, dar la acest moment nu e nicio decizie în acest sens şi hotărârea de guvern care va prelungi starea de alertă nu va venicu restricţii în plus, vor rămâne cele actuale”, a declarat Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...