Raed Arafat vorbește despre posibile restricții pentru nevaccinați. “Nu mi se pare discriminare”. Incidența de la care se vor lua în calcul măsuri mai dure

Ana Anitoiu, Diana Dumitrache 28.07.2021, 19:05

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit miercuri despre posibile restricții pentru nevaccinați. Medicul a declarat că nu i se pare că ar putea fi vorba despre discriminare și a anunțat de la ce incidență vor fi luate în calcul măsuri mai dure dedicate persoanelor care nu s-au imunizat împotriva coronavirusului.

Raed Arafat, despre o posibilă restricție pentru nevaccinați

Șeful DSU a dat un exemplu de restricție ce ar putea fi aplicată pentru nevaccinați. Raed Arafat a spus că i s-ar părea logic ca la o incidență de peste 3 la mia de locuitori să nu mai fie închise restaurantele, dar accesul în aceste spații să fie permis exclusiv persoanelor imunizate anti-Covid-19. El a precizat că aceasta ar putea fi o ”soluție intermediară”.

”Este o logică aici şi este o abordare reală şi este, de fapt, modul în care beneficiem de arma pe care o avem în mâna noastră acum şi care este vaccinarea şi care chiar dacă doi vaccinaţi, unul dintre ei e pozitiv şi transmite la celălalt, ştim că celălalt, cel mai probabil, va rămâne cu o formă foarte uşoară a bolii.

Deci, cam asta este logica. Nu pot să vă spună cum ce măsuri vom lua, dar v-am dat un exemplu logic cum poate să fie aplicat acest lucru”, a explicat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă de la Palatul Victoria.

Raed Arafat vorbeste despre posibile restrictii pentru nevaccinati
Raed Arafat

Raed Arafat, despre motivul pentru care nevaccinații ar putea să aibă interzis în mall-uri în weekend

De asemenea, Raed Arafat a spus care ar fi argumentul în baza căruia persoanelor nevaccinate anti-Covid-19 le-ar putea fi interzis să meargă în mall-uri în weekend. Șeful DSU consideră că motivul este foarte simplu – supraaglomerarea.

”Dar, acum, dacă va fi acest lucru sau nu, bineînţeles, aţi auzit pe domnul prim-ministru ce a zis, încă aşteaptă să vină propunerile, să vină discuţiile şi să vedem care sunt deciziile finale, dar, acolo unde s-a aplicat această regulă, pentru că ea s-a aplicat în alte zone din lume,

a fost argumentul că în perioadele de weekend anumite zone sunt mai aglomerate decât în zilele săptămânii obişnuite, dar asta este. Cum a zis domnul prim-ministru şi repet şi eu, se aşteaptă să se vină cu propunerile concrete pentru luarea deciziilor”, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat: ”Nu cred că vorbim de discriminare”

Totodată, Raed Arafat a spus că nu ar putea fi vorba despre discriminarea persoanelor neimunizate împotriva coronavirusului în stabilirea unor restricții suplimentare pentru acestea. Șeful DSU a explicat în unele zone măștile de protecție nu pot fi o soluție.

”Nu cred că vorbim de discriminare, mai ales dacă vorbim de anumite zone în care se poate răspândi şi putem să ne trezim că avem un număr mult mai mare şi un impact mult mai mare.

Deci sunt măsuri care se iau, cum vorbiţi dumneavoastră de mască, dar sunt zone în care masca chiar nu poţi să o aplici, de exemplu, într-un restaurant va fi foarte greu să purtaţi mască şi să mâncaţi şi atunci vor fi alte reguli acolo”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a adăugat că discotecile, barurile și cluburile sunt rezervate doar vaccinaților, pentru că în aceste spații nu se pot purta măști de protecție. ”Acolo clar că regula este bine-venită pentru a intra doar persoane vaccinate”, a subliniat el.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a spus marți că a propus în şedinţa coaliţiei de guvernare câteva măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului. Printre acestea se numără: testarea obligatorie a personalului medico-sanitar nevaccinat şi acces limitat în weekend în zonele neesenţiale.

Ioana Mihăilă a precizat că măsurile vor fi discutate cu premierul membrii Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare. Apoi, prim-ministrul Florin Cîțu a spus că este de acord cu unele propuneri, iar cu altele nu, și a anunțat că va lua decizii doar după ce se va consulta cu specialiștii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...