Radarele fixe ar putea reveni pe drumurile din România. Unde ar putea fi amplasate

Andra Daoud 28.06.2022, 11:06
Radarele fixe ar putea reveni pe drumurile din România. Unde ar putea fi amplasate

Vești proaste pentru șoferii din România. Radarele fixe ar putea reveni pe drumurile publice, dacă propunerea deputatului PNL Alexandru Muraru va fi votată. El susține că radarele fixe i-ar putea tempera pe șoferii vitezomani, dacă ar fi amplasate pe raza localităților, și ar putea preîntâmpina tragedii care duc la pierderi de vieți omenești și care se produc pe fondul vitezei excesive.

Am putea avea din nou radare fixe pe drumurile publice

Deputatul PNL Alexandru Muraru vine cu o propunere menită să reducă numărul șoferilor care depășesc viteza legală. El susține că amplasarea unor radare fixe pe drumurile publice i-ar putea tempera pe șoferii care circulă cu viteză și ar duce, astfel, la creșterea nivelului de siguranță în trafic.

Ideea i-a venit în urma tragediei de la Iași, unde o șoferiță care consumase alcool și care circula cu viteză a provocat un grav accident de circulație, în care au murit patru oameni și alți trei au fost răniți.

„Tragicul accident în care au murit 4 angajaţi ai societăţii Citadin din subordinea Primăriei Municipiului Iași în timp ce efectuau lucrări în timpul nopții (loviți) de o șoferiță care se deplasa cu viteză prin oraș confirmă, încă o dată, că viteza mare cu care șoferii circula în orașele României este o realitate pe care trebuie să o combatem cu măsuri legislative ferme.

Avem nevoie de întărirea legislației în sensul introducerii de măsuri de calmare a traficului, de creștere a sentimentului de siguranță în trafic. O soluție este legalizarea radarelor fixe”, a explicat deputatul Alexandru Muraru.

Radarele fixe ar putea reveni pe drumurile din Romania. Unde ar putea fi amplasate
Radarele fixe ar putea reveni pe drumurile din Romania

Radarele fixe au dispărut în 2016

Radarele fixe au fost folosite în trecut în România, însă au dispărut de pe drumurile publice în anul 2016 și nu au fost reamplasate, în lipsa unui cadru care să reglementeze folosirea lor. Mulți dintre șoferii care au fost sancționați după ce au fost surprinși de aparatele radar fixe au contestat amenzile în instanță și au avut câștig de cauză.

„În anul 2016 s-a stopat utilizarea ultimului radar fix de pe drumurile din România, proces care începuse încă din 2009. Prima tentativă de monitorizare video a circulației rutiere în țara noastră a eșuat din mai multe motive, cel mai important fiind lipsa unui cadru legal de funcționare, motiv pentru care mult amenzi au fost anulate de către instanțe”, a mai transmis Alexandru Muraru, într-o postare pe Facebook.

Deputatul PNL a mai spus că va colabora cu ministrul de Internet pentru ca legislația să se schimbe și radarele fixe să poată fi amplasate în orașe, pentru a-i descuraja pe șoferii care circulă cu viteză, mai ales pe timpul nopții.

„În toate țările din lume, instalarea radarelor fixe a condus la scăderea numărului de accidente și creșterea siguranței în trafic. Împreună cu Ministrul de Interne, Lucian Bode, vom identifica soluțiile pentru a schimba legislația astfel încât să existe cadru legal pentru instalarea radarelor fixe în orașe”, a încheiat Alexandru Muraru, postarea de pe Facebook.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe