Categoria de șoferi care riscă închisoarea. Ce nu trebuie să facă sub nicio formă în trafic

Ana Anitoiu 16.06.2022, 13:16
Categoria de șoferi care riscă închisoarea. Ce nu trebuie să facă sub nicio formă în trafic

O categorie de șoferi riscă închisoarea, pentru o anumită greșeală în trafic, conform unei decizii pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Regula a intrat în vigoare de la data de 15 iunie, pentru toate instanțele de judecată la care ajung cazuri ale unor astfel de conducători auto.

Ce categorie de șoferi riscă închisoarea

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a apărut la începutul lunii mai și a fost oficializată miercuri, devenind obligatorie pentru toate instanțele de judecată, începând din data de 15 iunie. Astfel, o categorie de șoferi riscă să ajungă la închisoare.

Mai exact, este vorba despre șoferii care modifică starea locului sau șterg urmele unui accident de circulație ce a cauzat uciderea sau vătămarea corporală sau a sănătății unei persoane, fără acordul autorităților.

„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 338 alin. (2) din Codul Penal privind infracţiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, stabileşte că fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație”, a stabilit ICCJ.

Categoria de soferi care risca inchisoarea
O categorie de soferi risca inchisoarea. Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Câți ani de închisoare riscă această categorie de șoferi

Potrivit Codului penal, fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului, reprezintă o infracțiune ce se pedepsește similar cu părăsirea locului accidentului.

Prin urmare, șoferii care fac acest lucru riscă să fie condamnați la închisoare de la doi la șapte ani. În plus, schimbarea poziției mașinii într-un accident cu victime este interzisă și de Codul rutier.

Concret, la rândul lui, Codul rutier stabilește interzicerea schimbării poziției unei mașini implicate într-un accident de circulație ce a cauzat moartea sau vătămarea corporală sau de sănătate a unei persoane, precum și schimbarea stării locului și ștergerea urmelor accidentului fără acordul autorităților.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...