Răceală, gripă sau Covid-19? Specialiștii explică cum să faci diferența între aceste boli

Beatrice Dumitru 29.12.2021, 13:12
Răceală, gripă sau Covid-19? Specialiștii explică cum să faci diferența între aceste boli

Te doare în gât, îți curge nasul și ai dureri musculare? Ar putea fi o răceală comună, gripă sau Covid-19. Aceste trei boli au simptome similare, uneori fiind dificil să se pună un diagnostic. Medicii specialiști spun care sunt simptomele care fac diferența între răceală, gripă și coronavirus.

Simptomele care fac diferența între răceală, gripă și Covid-19

Rata cazurilor de Covid-19 a crescut pe măsură ce varianta Omicron s-a răspândit în lume, însă numărul de spitalizări este relativ scăzut până0 acum. Pentru persoanele vaccinate, dovezile sugerează că infecția cu această variantă este mai severă, a spus epidemiologul și fostul director executiv al Departamentului de Sănătate din Detroit, dr. Abdul El-Sayed.

Doar pentru că riscul individual de îmbolnăvire gravă poate fi mai mic, asta nu înseamnă că la nivelul societății Omicron nu prezintă un risc real”, a spus dr. Abdul El-Sayed.

Multe infecții cu Covid-19 pot arăta ca o răceală sau o gripă. Cel mai bun mod de a afla diagnosticul este efectuarea unui test rapid, a spus dr. Sarah Ash Combs, medic curant la Spitalul Național pentru Copii din Statele Unite.

În lipsa unui test, aș spune că este foarte dificil să distingem imediat despre ce este vorba. Trebuie să tratăm simptomele răcelii la fel ca pe cele de Covid-19”, a precizat dr. Sarah Ash Combs.

Semnele timpurii de răceală, gripă și Covid-19 tind să fie similare, a spus El-Sayed. Atât Covid-19, cât și gripa provoacă adesea simptome precum febră, oboseală, dureri musculare, dureri de gât, dificultăți de respirație și vărsături sau diaree, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Răceală, gripă sau Covid-19? Specialiștii explică cum să faci diferența între aceste boli
Simptomele care fac diferența între răceală, gripă și covid.

Infecția cu Covid-19 poate fi diferențiată, totuși, prin durerea de cap și tusea uscată, adesea asociate cu virusul SARS-CoV-2. Pierderea gustului și a mirosului, este încă un simptom posibil, deși este mai puțin răspândit acum decât la celelalte variante. De asemenea, cel mai important factor de luat în considerare este expunerea, a spus dr. El-Sayed, potrivit CNN.

„Dacă începeți să simțiți oricare dintre aceste simptome, merită să întrebați: este cineva infectat cu Covid-ul dintre cei cu care am intrat în contact? Merită, de asemenea, să vă izolați și să faceți un test rapid”, este sfatul medicului.

Când să ne testăm pentru Covid-19

Dacă simțiți simptome, este momentul să faceți un test rapid pentru Covid-19. Pentru cei care au fost expuși, dar nu au simptome, există posibilitatea ca virusul să nu se fi dezvoltat suficient pentru a apărea la un test rapid. În aceste cazuri, cel mai bine este să se aștepte cinci zile după expunere, timp în care persoana respectivă să stea în izolare, a adăugat El-Sayed.

Fie că este vorba de Covid-19 sau de o răceală comună, este bine ca oamenii să se izoleze, iar acest lucru a devenit și mai important odată cu creșterea riscului de răspândire a coronavirusului, potrivit medicului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...