Valul 5 de COVID, mai grav decât cel de-al patrulea. Motivul îl spun chiar medicii: „Va întinde la maximum sistemul sanitar”

Beatrice Dumitru 27.12.2021, 20:16
Valul 5 de COVID, mai grav decât cel de-al patrulea. Motivul îl spun chiar medicii: „Va întinde la maximum sistemul sanitar”

Varianta Omicron se răspândește mai rapid decât Delta, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății. În România, numărul cazurilor de infectare cu varianta descoperită în Africa de Sud a ajuns la 38. Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, trage un semnal de alarmă și spune că valul 5 de Covid-19 va fi mai grav decât cel de-al patrulea.

Când va sosi valul cinci de Covid-19 în România

La un an de la începutul campaniei de vaccinare anti-Covid în România, 7,7 milioane de persoane s-au imunizat cu schemă completă, ceea ce înseamnă 40% din populație. În acest context, varianta Omicron reprezintă un pericol, mai ales că aceasta se răspândește mult mai repede decât Delta, potrivit OMS.

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara spune că valul patru al pandemiei a pus la pământ sistemul sanitar și avertizează că valul cinci va sosi în România în două-trei săptămâni, după jumătatea lunii ianuarie.

Valul 5 de COVID, mai grav decât cel de-al patrulea. Motivul îl spun chiar medicii: „Va întinde la maximum sistemul sanitar”
Numărul cazurilor cu Omicron a crescut în România.

Ne așteptăm ca în 2-3 săptămâni să pornească și acest val 5. Din nefericire, rata de vaccinare la noi este foarte redusă. Sperăm într-o responsabilitate a oamenilor, să nu uităm ce s-a întâmplat în valul patru și așteptăm după Sărbători, cel puțin, din ce în ce mai multă lume să se vaccineze. Cred că comunicarea ar trebui îmbunătățită și să renunțăm să ascultăm aceste știri false de la unele persoane care n-au niciun fundament de pregătire medicalî. Valul cinci este posibil să arate ca și valul patru, adică să fie un val extrem, care să întindă la maxim sistemul sanitar”, a spus medicul Cristian Oancea pentru Digi24. 

Alte 13 cazuri de infectare cu varianta Omicron

Ministerul Sănătății a anunțat că au fost descoperite încă 13 cazuri de infectare cu varianta Omicron, șapte persoane fiind nevaccinate. Printre persoanele infectate se numără și un copil în vîrstă de 14 ani, în timp ce două persoane au istoric de călătorie în Marea Britanie și SUA.

Era de aşteptat ca în primă fază să avem cazuri izolate care să vină din import şi să fie şi o transmitere comunitară, doar că în momentul de faţă nu este extinsă. Sunt totuşi puţine cazuri”, a spus medicul Adrian Marinescu pentru Antena 3.

Pe teritoriul României au fost confirmate până în prezent 38 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Urmăriți Impact.ro și pe