Putin îi propune lui Erdogan ca Turcia sa devină noul ”hub” de aprovizionare cu gaz. Și pentru stabilirea prețului

Mihnea Tălău 13.10.2022, 20:50
Putin îi propune lui Erdogan ca Turcia sa devină noul ”hub” de aprovizionare cu gaz. Și pentru stabilirea prețului

Președintele rus Vladimir Putin i-a propus joi omologului său turc Tayyip Erdogan ca Moscova să exporte mai mult gaz prin Turcia și să transforme această țară într-un nou „hub” de aprovizionare, încercând astfel să păstreze influența energetică a Rusiei asupra Europei.

Platformă nu numai pentru livrări, ci și pentru stabilirea prețului

În cadrul unei întâlniri în Kazahstan, Putin a declarat că Turcia oferă cea mai fiabilă rută de livrare a gazelor către Uniunea Europeană, iar platforma propusă ar permite stabilirea prețurilor fără politici.

Rusia încearcă să redirecționeze livrările de la gazoductele baltice Nord Stream, avariate luna trecută în urma unor explozii care sunt încă în curs de investigare. Rusia a dat vina pe Occident, fără a furniza dovezi, și a respins ceea ce a numit afirmații „stupide” potrivit cărora ar fi sabotat ea însăși conductele, scrie Reuters.

Putin i-a spus lui Erdogan că hub-ul va fi „o platformă nu numai pentru livrări, ci și pentru stabilirea prețului, pentru că aceasta este o chestiune foarte importantă”.

„Astăzi, aceste prețuri sunt foarte mari. Am putea cu ușurință să le reglementăm  la un nivel normal al pieței, fără nicio conotație politică”, a spus el.

Dupa gazoductele Nord Stream, conducta Drujba inregistreaza scurgeri. Ce se intampla cu principala sursa europeana de petrol top news

Erdogan nu a răspuns în partea televizată a întâlnirii lor, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat de agenția rusă de știri RIA, care a declarat că ambii bărbați au ordonat o examinare rapidă și detaliată a acestei idei.

Rusia a furnizat aproximativ 40% din gazul european înainte de invazia sa din 24 februarie în Ucraina, dar a redus brusc fluxurile chiar înainte de explozii, acuzând probleme tehnice despre care a spus că sunt rezultatul sancțiunilor occidentale.

Guvernele europene au respins această explicație, acuzând Moscova că folosește energia ca armă geopolitică.

Turciei propune găzduirea unor discuții de pace care să implice Rusia și Occidentul

Relațiile cu Turcia, membră a NATO, sunt vitale pentru Rusia într-un moment în care Occidentul a lovit-o cu valuri de sancțiuni economice, la care Ankara s-a abținut să se alăture. Cu toate acestea, Turcia a respins demersul Rusiei de a anexa patru regiuni ucrainene ca fiind o „încălcare gravă” a dreptului internațional.

Erdogan a încercat să medieze între Moscova și Kiev și a obținut un progres rar în iulie, când, împreună cu Națiunile Unite, a negociat un acord care permite reluarea exporturilor comerciale de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră, pe care Rusia le blocase.

Cu toate acestea, Rusia s-a plâns că propriile sale exporturi de cereale și îngrășăminte, deși nu sunt vizate direct de sancțiunile occidentale, continuă să fie îngreunate de problemele legate de accesul la porturile străine și de obținerea de asigurări.

Erdogan i-a spus lui Putin: „Suntem hotărâți să consolidăm și să continuăm exporturile de cereale … și transferul de cereale și îngrășăminte rusești către țările mai puțin dezvoltate prin intermediul Turciei”.

Oficialii ruși au declarat înainte de întâlnire că sunt deschiși să audă propuneri din partea Turciei privind găzduirea unor discuții de pace care să implice Rusia și Occidentul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...