Turcia continuă să facă lobby pentru pacea în Ucraina. Recep Erdogan și Vladimir Putin, o nouă discuție despre încetarea războiului

Beatrice Dumitru 07.10.2022, 19:04
Turcia continuă să facă lobby pentru pacea în Ucraina. Recep Erdogan și Vladimir Putin, o nouă discuție despre încetarea războiului

Recep Erdogan l-a felicitat pe Vladimir Putin cu ocazia zilei sale de naștere, dar liderul de la Ankara a abordat și alte subiecte importante în timpul convorbirii telefonice cu omologul său rus. Acesta a încercat să-l facă pe Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina, după aproape opt luni de lupte dure.

Ce i-a spus Recep Erdogan lui Vladimir Putin

Cele mai recente mișcări de pe frontul din Ucraina, pe care Rusia a invadat-o la începutul acestui an, au fost printre subiectele discutate în timpul convorbirii dintre președintele turc Tayyip Erdogan și Vladimir Putin, potrivit Direcției de Comunicații din Turcia.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, și despre îmbunătățirea relațiilor bilaterale, în timp ce președintele turc a repetat disponibilitatea Ankarei de a se implica pentru rezolvarea pașnică a războiului din Ucraina, notează Reuters.

Turcia, relații strânse cu Rusia și Ucraina

Turcia, membră NATO, are relații strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și a căutat să echilibreze relațiile în timpul războiului, respingând sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, criticând în același timp invazia rusă și aprovizionând Kievul cu drone.

Alături de Organizația Națiunilor Unite, Turcia a negociat acordul din iulie dintre Rusia și Ucraina pentru a debloca exporturile de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră, în ceea ce rămâne singurul progres diplomatic semnificativ în conflictul de șapte luni dintre cele două țări.

Relațiile Ankarei cu Rusia sunt complexe, cele două țări cooperând strâns în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, fiind în contradicție cu Siria, Libia și Azerbaidjan. Dar, deși Recep Erdogan este un apropiat al liderului de la Kremlin, Turcia a condamnat referendumurile pe care Rusia le-a organizat pengtru anexarea celor patru regiuni ucrainene și a spus că nu le va recunoaște.

Asemenea fapte împlinite ilegitime nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională„, priciza  Ministerul turc de Externe la începutul acestei săptămâni.

De asemenea, Turcia nu a recunoscut niciodată nici anexarea peninsulei Crimeea, care a avut loc în primele luni ale unui conflict care a izbucnit în 2014.

Mai mult, prezent la Naţiunile Unite la New York, liderul turc Recep Erdogan le-a declarat liderilor mondiali că Moscova şi Kievul au nevoie de ajutor pentru a găsi o „rezolvare demnă” a crizei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...