Punct final. Senatul a aprobat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ

Mihnea Tălău 28.02.2022, 17:50
Punct final. Senatul a aprobat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ

Proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea  Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), a fost adoptat luni în plenul Senatului, care este și for decizional. Actul normativ a fost aprobat cu 86 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” și o abținere. Acesta trecuse cu o săptămână în urmă și de Camera Deputaților.

Atunci, pe 21 februarie, proiectul de lege a fost adoptat cu 205 voturi „pentru”, 90 „împotrivă” și o abținere.

Ce se întâmplă cu personalul Secției Speciale

Potrivit proiectului de lege, posturile care se află în schema de funcţii şi de personal a Secţiei Speciale la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ)  şi vor fi preluate de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică.

Rechizitoriul și dosarul au fost înaintate către Înalta Curte de Casație și Justiție. 
Înalta Curte de Casație și Justiție.

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii, membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de judecătorii de la Curţile de Apel şi Curtea Militară de Apel şi de procurorii de la Parchetele de pe lângă aceste instanţe, precum şi de judecătorii Curţii Constituţionale”, se precizează într-un amendament al proiectului.

Cine va prelua competențele SIIJ

Competenţele de până acum ale SIIJ vor fi preluate de Parchetele obişnuite, în termen de 60 de zile lucrătoare, iar cauzele vor fi instrumentate de procurori anume desemnaţi.

„Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetelor competente, care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii”, prevede proiectul.

Trebuie spus că amendamentele depuse de AUR și USR, au fost respinse. USR a criticat faptul că nu a fost așteptat avizul Comisiei de la Veneția și a anunțat că va depune contestație la Curtea Constituțională.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...