Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Decizie de ultimă oră de la Curtea Constituțională

Rădulescu Valentin 30.09.2020, 15:04
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Decizie de ultimă oră de la Curtea Constituțională

Avocatul Poporului a făcut recent o sesizare la CCR cu privire la pensiile speciale. Acesta susține că deja toate pensiile care depășesc 2000 de lei sunt impozitate de către stat. Așadar, a venit și răspunsul mult așteptat din partea judecătorilor CCR. Ce au decis aceștia?

Decizie de ultimă oră cu privire la pensiile speciale!

În luna iunie, avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională legea cu privire la impozitarea pensiilor speciale, după ce Parlamentul adoptase o lege care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Renate Weber susținea că legea prevede o supraimpozitare a acestor tipuri de pensii, deoarece toate pensiile care depășesc 2000 de lei sunt impozitate de către stat.

Potrivit informațiilor de pe Mediafax, judecătorii CCR au decis miercuri amânarea soluționării sesizării făcute de Renate Weber. De asemenea, aceștia au precizat că așteaptă transmiterea punctelor de vedere ale președinților celor două Camere ale Parlamentului și a informațiilor solicitate către mai multe autorități publice.

„Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă așezare a sarcinilor fiscale. Se numește taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele și le impune statul când își oferă un serviciu”, a spus Renate Weber pentru Mediafax.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Decizie de ultimă oră de la Curtea Constituțională
Sursă Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

CCR a amânat contestația depusă de Klaus Iohannis

Judecătorii CCR au amânat miercuri și contestația făcută de Klaus Iohannis cu privire la legea educației națională, care interzice referirea la identitatea de gen în școli și universității.

Amintim că președintele României nu este de acord cu modificarea legii educației, susținând că interzicerea identității de gen reprezintă o discriminare și o îngrădirea a dreptului la libera exprimare, precum ca băieții care se prezintă drept fete să nu poată folosi dușurile și băile destinate persoanelor de sex feminin.

„Echivalează cu instituirea unei cenzuri a opiniilor/teoriilor în cercetarea teoretică pe tema identității de gen”, se arată în contestația lui Klaus Iohannis.

Legea educației naționale a fost modificată în Parlament, după introducerea amendamentului al senatorului PMP, Vasile Cristian Lungu, care interzice teoria sau opinia identității de gen și nu vrea ca băieții care se prezintă drept fete să poate utiliza aceleași băi și dușuri la fetele, dar nici să participe la competiții sportive pentru fete.

Urmăriți Impact.ro și pe