Amendament controversat privind desființarea SIIJ a trecut de Comisia Jurdică. Judecătorii CCR nu vor putea fi anchetați de DNA

Gabriela del Pupo 18.02.2022, 13:25
Amendament controversat privind desființarea SIIJ a trecut de Comisia Jurdică. Judecătorii CCR nu vor putea fi anchetați de DNA

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este pe ultima sută de metri. Legea a trecut de Comisia Juridică a Camerei Deputaților dar amendamentele USR și AUR au fost respinse. Un amendament PSD, care prevede ca judecătorii Curții Constituționale să nu poată fi anchetați de DNA, asemeni magistraților, stârnește controverse în opoziție.

Ne-am întors în epoca Dragnea cu justiția! Judecătorii CCR nu mai pot fi anchetați de DNA

Deputatul USR Silviu Dehelean spune că judecătorii CCR sunt numiți politic și unii dintre ei, cazul Valer Dorneanu, sunt chiar implicați în politică și nu ar trebui să beneficieze de același statut ca cel stabilit pentru magistrați. Acesta spune că prin această lege se slăbește puterea DNA de a ancheta cazuri de corupție.

Ne-am întors în epoca Dragnea cu justiția! Judecătorii CCR nu mai pot fi anchetați de DNA, dacă sunt suspectați de fapte de corupție.
Acest nouă formă de imunitate pentru judecătorii CCR a fost introdusă astăzi în legea Predoiu de reînființare a Secției Speciale (SIIJ) de către majoritatea PSD-PNL-UDMR, la propunerea doamnei Steluta Cataniciu.
Decizia are mai multe implicații:
❗️Se asimilează corpul judecătorilor CCR cu cel al magistraților. Ceea ce este absurd și neconstituțional, dar nu-mi fac griji că legea ar putea pica la CCR. Judecătorii CCR NU sunt magistrați, ei sunt numiți de politicieni în aceste poziții, mulți dintre ei înșiși fiind politicieni precum Valer Dorneanu. CCR nu este instanță de judecată, este un organism politico-juridic care are ca atribuție protejarea ordinii constituționale, atribuție POLITICĂ.”
Deputatul mai spune că acest amendament nu respectă recomandările Comisiei de la Veneția și că această lege în forma actuală reprezintă o întoarcere în timp, pe vremea când justiția era controlată de politic.
„Vom sesiza Comisia de la Veneția și Comisia Europeană cu privire la acestă extrem de periculoasă pentru democrație.
❗️Curtea Constituțională devine total o instituție controlabilă politic ca în perioada Iliescu.
❗️Se știrbesc din nou atribuțiile DNA, așa cum face de fapt întreaga lege Predoiu și se împlinește astfel dorința lui Liviu Dragnea. Practic DNA a devenit o formă fără fond.
❗️Se acordă o nouă superimunitate judecătorilor CCR după cea stabilită în legislatura trecută. Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi urmăriți penal, reținuți, arestați preventiv și nici trimiși în judecată decât cu votul a două treimi dintre ei (6 din 9 judecători).
De ce își permit să dacă toate mizeriile astea și să arunce justiția într-o nouă epocă întunecată? Pentru că nu mai există acea mobilizare socială entuziastă care să iasă în stradă pentru valori. Pandemia, trădarea lui Klaus Iohannis, apariția și ascensiunea AUR au produs dezgust și îndepărtate de sfera acțiunii civice.” a precizat deputatul USR.
Ce vei păți dacă o să conduci fără permis în România
Fost ministru Justiției, Stelian Ion

Vot final în Camera Deputaților săptămâna viitoare

Fostul Ministru al Justiției spune că practic este o reînființare a SIIJ sub o altă formă.

Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe mai nimic. În acest context caragialesc se desfășoară dezbaterile pe proiectul actualului Guvern de desființare a SIIJ. În practică, pe formula dorită de PSD-PNL-UDMR, desființarea SIIJ va fi urmată de apariția unor SIIJ-uri mai mici, structuri atomizate la nivel național. Deci, înlocuim o problemă cu altă problemă. Nu se va schimba nimic în mod substanțial, domnul ministru Predoiu și-a asumat bifarea desființării SIIJ, în timp ce noi, în perioada în care USR a fost la guvernare, ne-am asumat desființarea reală a SIIJ și refacerea competenței DNA, cum era scris și în recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția. Recomandări care sunt acum ignorate cu bună știință, în mod regretabil. Să vorbim deschis: ceea ce se face acum este un vot de blam dat DNA. Pentru că unii din sistem nu vor ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA, ne vom întoarce la lucruri din perioada Adrian Năstase-Rodica Stănoiu. Aceasta este soluția «ingenioasă», «salvatoare» pe care o vede majoritatea”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...