Protestele din Spania devin tot mai violente. Ce fac grupările anarhiste pe străzile Barcelonei

Redacția IMPACT 20.02.2021, 15:00
Protestele din Spania devin tot mai violente. Ce fac grupările anarhiste pe străzile Barcelonei

Protestele din Spania se intensifică, devenind din ce în ce mai violente. Timp de patru zile la rând, grupările anarhiste au distrus vitrinele magazinelor și au incendiat pubele.

Protestele din Spania devin tot mai violente

Sute de spanioli s-au întâlnit zile la rând în mai multe orașe, printre care Barcelona, Valencia, Palma de Mallorca şi Girona, pentru a protesta împotriva arestării lui Pablo Hasel, un artist local. Manifestările au devenit din ce mai violente, protestatarii ridicând baricade ori vandalizând magazinele din capitala țării. Pe lângă faptele violente, ei au scandat „Libertate pentru Pablo Hasel” şi ”Moarte regimului spaniol”.

Sediul ziarului El Periódico de Cataluna a fost atacat de către manifestanți, în timp ce televiziunea TVE a difuzat conflictele din orașul Valencia, din estul țării.

Mai multe grupuri de tineri cu cagule au incendiat pubele, arătându-și astfel dezacordul cu privire la decizia instanței. Artistul a fost reținut de către autorități atunci când a fost găsit în universitatea din Lleida, unde se baricadase alături de zeci de susținători

Rapperul local, care pretinde că luptă împotriva injustiției sociale și a corupției, a fost acuzat că susține mișcări și fapte teoriste. Pablo Hasel a postat mai multe mesaje pe platforma de socializare Twitter, în care își încurajează fanii să devină din ce în ce mai violenți, întrucât protestele pașnice nu sunt suficiente. Cântărețul a amintit, de asemenea, de două grupări teroriste, inclusiv Euskadi Ta Askatasuna (ETA), un grup terorist armat din Spania.

Hasel l-a numit, în piesele sale, „hoţ” pe fostul rege Juan Carlos I,  care a părăsit Spania, în urma unor acuzaţii de corupţie.

Pablo Hasel a devenit, astfel, un simbol al libertăţii de exprimare pentru spaniolii ce au ieșit în stradă. Artistul a fost condamnat la nouă luni de închisoare. De asemenea, zeci de persoane au fost arestate de la începutul manifestațiilor, de marți noaptea. Directorul poliției regionale din Catalonia, Pere Ferrer, a declarat că ofițerii s-au confruntat cu un „scenariu extrem de complex”, datorită „volumului ridicat de dezordine publică”.

Guvernul condamnă manifestările

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a avut o apariție publică vineri seară, pentru prima dată de la debutul protestelor. El a promis schimbarea legislației, mai exact a unor legi privind libertatea de exprimare, adăugând că va interveni pentru stoparea violențelor.

Democrația protejează libertatea de a demonstra, libertatea de expresie, inclusiv când este vorba de cele mai infame și absurde idei, dar democrația nu protejează niciodată violența. Violența este opusul democrației, este negarea democrației. Guvernul Spaniei va acționa în interesul democrației, pentru a îmbunătăți protejarea libertății de expresie și va acționa ferm împotriva oricărei forme de violență„, a declarat Pedro Sanchez, premierul Spaniei.

Urmăriți Impact.ro și pe