Spania se transformă în Antarctica. S-au înregistrat temperaturi record de -25,4 grade Celsius

Cristian Cojocaru / 13.01.2021, 09:15
Spania se transformă în Antarctica. S-au înregistrat temperaturi record de -25,4 grade Celsius

Spania are parte de ninsori abundente și temperaturi record înregistrate. Din cauza furtunii Filomena, unii spanioli au întâlnit pentru prima dată temperaturi de până la -25,4 grade Celsius. Procesul de deszăpezire este unul masiv la Madrid, unde mai multe străzi sunt blocate.

Spania înregristrează temperaturi record

Spania se confruntă cu cele mai scăzute temperaturi din istorie. Procesul de deszăpezire în Madrid este unul complicat din cauza frigului, loc în care zăpada în acoperă o mare parte din străzi. Centrul și estul țării sunt acoperite de nămeți din cauza futunii numită Filomena. În alte părți ale Spaniei, aceeași furtună a adus ploi abundente și a provocat decesul a trei persoane la sfârșitul săptămânii trecute. Două persoane fără adăpost au fost găsite decedate Luni, în Barcelona, din cauza hipotermiei.

Într-un sat din regiuna Aragon, mercurul din termometre a arătat o valoare de -25,4 grade Celsius, potrivit agenției meteorologice AEMET. Meteorologii au anunțat că Madridul a înregistrat cea mai scăzută temperatură din ultimii 50 de ani, -10,8 grade Celsius, pe aeroportul Barajas fiind înregistrată o valoare de -13,2 grade Celsius. Potrivit AEMET, temperaturile ar urma să crească în zilele care urmează.

Lipsa plugurilor și a sacilor cu sare se simte pe străzile din Madrid. Mai multe drumuri principale ale capitalei au fost curățate pentru ca unele linii de autobuz să-și reia circulația începând cu Marți dimineața, dar mai multe străzi secundare rămân acoperite de zăpadă. Începând din acest week-end, metroul funcționează 24 de ore pe zi. Din cauza valorilor scăzute ale temperaturii, furnizarea apei pe mai multe străzi din Madrid a fost întreruptă.

Mai multe persoane au ales să meargă la magazine pe schiuri, un spaniol fiind văzut chiar pe o sanie trasă de cinci câini husky.
Mai multe persoane au ales să meargă la magazine pe schiuri, un spaniol fiind văzut chiar pe o sanie trasă de cinci câini husky.

Militarii au fost mobilizați pentru a ajuta la deszăpezire

În Madrid s-a format un strat gros de zăpadă care măsoară 50 cm. În unele zone ale Spaniei, temperaturile au fost de -8 grade Celsius în timpul nopții, zăpada fiind transformată în gheață. Acest val de frig se așteaptă a lua sfârșit joi. Guvernul spaniol a anunțat că au luat măsuri speciale cu privire la transportul celor 300.000 de doze de vaccin anti-Covid, fiind transportate cu un convoi însoțit de mașini de poliție.

”Responsabilitatea noastră este să asigurăm necesarul vaccinurilor și al alimentelor. Au fost deblocate mai multe drumuri pentru a putea face transporturile necesare”, a anunțat ministrul Transporturilor, Jose Luis Abalos.

Soldații au fost mobilizați pentru a curăța aproximativ 700 de drumuri principale. Aproximativ 3.500 de tone de sare au fost aruncate pe străzile capitalei. Ninsorile record au declanșat scene fără precedent în Madrid. Mai multe persoane au ales să meargă la magazine pe schiuri, un spaniol fiind văzut chiar pe o sanie trasă de cinci câini husky.

Dacă în Madrid, unii oameni au preferat să iasă la o bătaie cu bulgări de zăpadă, în Puerta del Sol alții au sărbătorit ninsoarea abundentă dansând conga, publicația Marca numind ”conga rușinii”, potrivit bbc.com.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI