Miercuri, a patra zi de proteste în România. Bucureşti: Protestatarii s-au întors la Universitate. Ce se întâmplă în Constanța

31 03. 2021, 21:38

Protestele față de restricțiile pentru limitarea răspândirii coronavirusului ce au fost impuse în România continuă și miercuri, după ce duminică, luni și marți au ieșit în stradă mii de persoane din București și din alte orașe ale țării. Astăzi, la Constanța a avut loc un incident.

A patra zi de proteste în România. Ce s-a întâmplat la Constanța

Update miercuri, 31 martie, ora 21:38. La București, protestatarii au plecat în marș pe traseul: Piața Universitătții – Piața Rosetti – Calea Moșilor – Bucur Obor – Șoseaua Ștefan cel Mare – Piața Victoriei – Palatul Cotroceni. În apropierea Facultății de Arhitectură, manifestanții au îngenuncheat și au început să se roage.

La Constanța, unul dintre manifestanți a fost reținut cu forța de jandarmi. ”Unul dintre elementele de dispozitiv a încercat să comunice cu persoanele care veneau spre locul protestului, trasnsmiţându-le câteva recomandări pentru participarea la proteste. Una dintre persoane a ignorat jandarmul. La solicitarea de a-şi declina identitatea, alte persoane au încercat să acorde sprijin persoanei legitimate. Persoana respectivă a fost extrasă din zonă în vederea stabilirii identităţii”, a transmis Jandarmeria Română.

Proteste în România. Incidente la Constanța

Update 23:57. Protestele din țară nu au fost lipsite de incidente. La Constanța s-a aruncat cu ouă în protestatari, dintr-un bloc. La Craiova oamenii au continuat să meargă pe străzi, strigând ”Libertate!”. La București au rămas puțini manifestanți care se îndreaptă către Universitate la Unirii.

Protest la București. Manifestanții au ajuns în fața Palatului Cotroceni

Update 23:01. După mai bine de o oră, protestatarii au ajuns în fața Palatului Cotroceni. Protestatarii au fost întâmpinați de un alt dispozitiv de jandarmi. Se strigă ”Demisia!” și ”Libertate!”. Unul dintre manifestanți ar fi încercat să fure ceva dintr-o benzinărie de pe drum și a fost dus de jandarmi la secția 17. La scurt timp, oamenii au început să se îndrepte către Piața Victoriei, de unde au plecat.

Proteste în țară. Jandarmii au trebuit să calmeze un manifestant

Update 22:48. Câte aproximativ 500 de oameni au ieșit în stradă și la Craiova, la Constanța și la Pitești. La un moment dat, unul dintre protestatarii mai agitați din Constanța a fost cât pe ce să intre în conflict cu organizatorul manifestație.

La Craiova, manifestanții nemulțumiți de restricțiile ce au fost impuse în țară au cerut ”Demisia” și au făcut zgomot de vuvuzele.

”Arafat, nu uita, România nu te vrea!” și ”Demisia!” au strigat manifestanții care au pornit într-un marș și în Pitești, în zgomot de vuvuzele.

Protest în București. Marș către Palatul Cotroceni

Update 22:33. În marșul lor spre Calea Victoriei, protestatarii au îndemnat și alți oameni să li se alăture. ”Ieșiți din casă dacă vă pasă”, au scandat ei. Trecând pe lângă o biserică de pe Calea Victoriei, manifestanții au spus ”Tatăl nostru”. ”Iohannis, Arafat, nu uita, România e țara mea!”, au strigat oamenii. În mulțimea care a înaintat pe Bulevardul Regina Elisabeta, în fața Primăriei Generale a Bucureștiului, s-au făcut văzuți și membri ai unor galerii de fotbal. Manifestanții le-au strigat celor îi priveau de la geamuri: ”Nu stați la balcoane, că muriți de foame!”.

Protest în București, în fața Guvernului. Ce strigă manifestanții

Update ora 21:23. Câteva sute de protestatari s-au adunat în fața Guvernului. Oamenii strigă ”Jos Guvernul!”, ”Libertate!”, ”Asta nu e pandemie, e plandemonie!”, ”Jos Arafat!”. Oamenii sunt nemulțumiți de restricțiile impuse, în general, dar în special de faptul că magazinele se închid mai devreme și de restricțiile referitoare la circulație.

Oamenii cer demisia Guvernului și a medicului Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Numărul peroanelor prezente la manifestație este mai mic față de cel de luni, la aceeași oră, dar manifestanți par mai agitați decât ieri. Un cordon de jandarmi a fost poziționat în fața protestatarilor. S-a plecat în marș către Palatul Cotroceni.

Protest la Constanța. Manifestanții cer ca președintele, premierul și șeful DSU să demisioneze

În jur de 50 de persoane s-au strâns marți, de la ora 17:00, la Instituția Prefectului Constanța, iar numărul lor este în creștere. Protestatarii cer demisia președintelui Klaus Iohannis, a premierului Florin Cîțu și a medicului Raed Arafat, șeful DSU.

”Libertate! Libertate!”, ”Demisia, demisia!”, ”Arafat, nu uita, asta nu e țara ta!”, ”Jos masca!”, ”Vrem democrație, nu pușcărie!”, ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă” și ”Nu vă fie frică și Iohannis pică” sunt câteva dintre scandările ce s-au auzit până acum în Constanța. La fel ca luni, este afișat bannerul cu mesajul ”Libertate, te iubim; ori învingem, ori murim!”. În plus, s-au auzit cântece patriotice și a fost intonat imnul național.

Presedintele Klaus Iohannis

Mesajul lui Klaus Iohannis, în urma protestelor

După protestele ce au avut loc duminică și luni în țară, președintele Klaus Iohannis a declarat că deși îi înțelege pe românii care sunt nemulțumiți după un an de restricții, ”aceste măsuri sunt singurele care ne pot ajuta să reducem răspândirea coronavirusului”. Șeful statului a precizat că în afară de respectarea măsurilor în vigoare, pentru oprirea pandemiei este necesară și vaccinarea anti-COVID-19, despre care a menționat că ”accelerează în fiecare zi” în țară.

”Demonstrațiile și protestele sunt firești, legitime și fac parte din structura oricărei democrații funcționale. Intolerabile și complet de neacceptat sunt manifestările violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viața și sănătatea tuturor. Inclusiv ale celor care protestează și neagă efectele dramatice ale unei pandemii care a îmbolnăvit peste o sută de milioane de oameni și a răpus milioane de suflete la nivel global. Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului”, a transmis Iohannis.

Amenzi de peste 400.000 de lei în urma protestelor

Protestele ce au avut loc până acum în țară nu s-au încheiat fără incidente. În mai multe localități, unii dintre participanții la manifestații nu au purtat măști de protecție, ba chiar le-au dat foc, iar în București a izbucnit o altercație între unele persoane. În plus, s-a aruncat în direcția jandarmilor cu sticle, brichete, petarde și pietre.

Mai mulți dintre organizatorii și participanții la protestele din țară s-au ales cu amenzi. Jandarmii au dat 650 de sancțiuni în valoare totală de peste 400.000 de lei, pentru mai multe încălcări ale legislaţiei în vigoare. Acestea au fost date mai ales pentru ”nedeclararea manifestaţiilor, desfăşurarea acestora în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricţionarea circulaţiei şi permit deplasarea în afara locuinţei pentru motive strict reglementate, precum şi pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară”, după cum a arătat un comunicat al Jandarmeriei.