Ce se întâmplă cu persoanele din etapa a treia de vaccinare care își anulează programarea. Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță

Iancu Andreea, Alexandra Chiric 30.03.2021, 19:17
Ce se întâmplă cu persoanele din etapa a treia de vaccinare care își anulează programarea. Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a făcut precizări cu privire la persoanele din etapa a treia care își anulează programarea. Specialistul a adus astfel lămuriri pentru cei care urmează să se vaccineze și s-au înscris în platforma online.

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre persoanele din etapa a treia de vaccinare care își anulează programarea

Mulți dintre românii care s-au programat pentru vaccinul anti-Covid în cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare, au întâmpinat unele probleme. O parte dintre aceștia s-au înscris pe listele de așteptare în același timp cu alți cunoscuți, însă nu au fost contactați pentru programare în același timp cu aceștia. Astfel, a apărut ideea că platforma funcționează în baza unei prioritizări sau că are unele erori. Unii dintre ei au încercat să se reînscrie pe listele de așteptare, în speranța că vor reuși să prindă un loc mai în față. Valeriu Gheorghiță a explicat ce se întâmplă cu persoanele care își anulează programarea.

Referitor la notificarea persoanelor din lista de aşteptare care sunt programate ca aparţinând etapei a treia, în momentul de faţă platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de aşteptare, nefiind aplicată o prioritizare, o subprioritizare dacă vreţi, între categoria 3a, 3b sau 3c. La înscrierea pe lista de aşteptare, platforma asociază utilizatorului data şi ora efectuării rezervării aşa încât în momentul acesta o persoană care optează pentru mutarea de pe lista de aşteptare a unui centru pe lista de aşteptare a unui alt centru va ocupa următoarea poziţie după persoanele deja înscrise în lista de aşteptare a centrului în care doreşte să migreze. O persoană care anulează rezervarea şi apoi se înscrie din nou pe lista de aşteptare îşi pierde locul şi va fi aşezată la finalul listei, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.

Campania de vaccinare din România a ajuns la etapa a treia, în care este inclusă populația generală
Campania de vaccinare din România a ajuns la etapa a treia, în care este inclusă populația generală

Cum funcționează platforma de vaccinare

De asemenea, coordonatorul Valeriu Gheorghiță a precizat care este prioritatea celor înscriși în platformă, dat fiind faptul că încă există cetățeni din etapa a doua de vaccinare care așteaptă programarea. Oficialul român a explicat faptul că cei din categoria populației cu risc sunt notificați cu o prioritate de 75%, în timp ce aceia care desfășoară activități esențiale sunt în procent de 25%.

Platforma de programare, în momentul de faţă, realizează notificarea persoanelor din lista de aşteptare prin respectarea categoriei de populaţie prioritară, aşa cum ea este stabilită de strategia naţională de vaccinare, precum şi a ordinii de înscriere pe listele de aşteptare. Aşa încât prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe lista de aşteptare este următoarea: 75% din locurile disponibile se alocă către populaţia cu grad ridicat de risc, 25% din locurile disponibile se alocă pentru persoanele care desfăşoară activităţi esenţiale în infrastructura critică şi de asemenea restul locurilor disponibile sunt alocate persoanelor care fac parte din etapa a treia campaniei de vaccinare, a explicat Valeriu Gheroghiţă.

Pe de altă parte, persoanele care aleg să se programeze prin intermediul operatorilor call-center vor primi notificarea cu data la care sunt programate și astfel nu este nevoie să revină cu un nou telefon la call-center pentru validarea programării. Datele centralizate până astăzi arată că în topul județelor cu cele mai multe persoane înscrise pe listele de așteptare se află Bucureștiul, cu peste 144.000 de persoane, urmat de Cluj, cu peste 58.000 de persoane, apoi Prahova cu peste 36.000 de persoane, Ilfov cu aproape 30.000 de persoane, Mureş cu peste 28.000 de persoane și Iaşi cu peste 27.000 de persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...