Ministerul Sănătății vine cu explicația pentru închiderea magazinelor la 18.00. ”Oamenii nu se mai mobilizează la acea oră”

Ana Anitoiu, Alexandra Chiric 30.03.2021, 18:42
Ministerul Sănătății vine cu explicația pentru închiderea magazinelor la 18.00. ”Oamenii nu se mai mobilizează la acea oră”

Ministerul Sănătății a explicat de ce s-a decis închiderea magazinelor la ora 18.00, în contextul în care multe persoane sunt de părere că această măsură va duce la o mai mare aglomerare, deși distanțarea socială este una dintre principalele reguli de siguranță împotriva răspândirii coronavirusului.

Ministerul Sănătății, explicația pentru închiderea magazinelor la 18.00

Reprezentanții Ministerului Sănătății nu au putut, marți, în timpul unei conferințe de presă, să indice vreun studiu ce să dovedească faptul că închiderea magazinelor mai devreme scade rata de infectare cu coronavirus.

”Sunt evidențe care nu trebuie dovedite în plus și pentru care nu trebuie studii suplimentare. Dacă ne uităm la ce se întâmplă la magazine la orele de seară pe stradă mai ales că e vreme frumoasă afară, circulația populație e greu de stăvilit și practic înțelegem foarte ușor de ce a fost nevoie de o astfel de măsură. Nu închiderea magazinului în sine este cea care este dovedită eficace sau nu, ci faptul că oamenii nu se mai mobilizează la acea oră, exista o circulație mai redusă de populație care nu se mai aglomerează. Este un lucru evident, e aplicat în multe alte țări, la noi mai puțin restrictiv decât în Franța, Austria sau Germania”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Ministerul Sanatatii vine cu explicatia pentru inchiderea magazinelor la 18.00. ”Oamenii nu se mai mobilizeaza la acea ora”
Imagine dintr-un magazin

Ministrul Sănătății: ”Cred că e bine să ne uităm în alte țări europene”

De asemenea, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus în cadrul aceleiași conferințe de presă, că și alte state au impus această măsură. ”Cred că e bine să ne uităm în alte țări europene la măsurile luate și măsurile nu diferă”, a spus ministrul.

De altfel, Vlad Voiculescu a stârnit un val de critici la adresa lui, după ce a fost surprins fără mască de protecție în Parlament. Ulterior, ministrul Sănătății a publicat un mesaj prin care s-a apărat pe pagina lui de Facebook.

Cum s-a apărat Vlad Voiculescu

Mai exact, Vlad Voiculescu a scris pe platforma de socializare Facebook că și-a dat jos masca de protecție în timpul unei conferințe video, ca să se facă mai bine înțeles și pentru că îi era sete. Ministrul Sănătății a susținut vă nu era nicio persoană la mai puțin de 10 metri în jurul lui. Timp de aproximativ 20 de minute, oficialul român a vorbit la telefonul mobil și s-a salutat cu doi colegi, fără să își pună masca.

”Am fost filmat/ fotografiat astăzi de jurnaliștii ProTV într-o încăpere a Parlamentului cu masca dată jos de la gură. Eram într-o conferință video mi-am dat jos masca pentru intervenție, pentru a mă face mai bine înțeles și pentru că îmi era sete – pentru a comunica mai clar și pentru a bea apă. Fără să spun că asta justifică greșeala, trebuie spus că am făcut asta fiind singur în încăpere – fără nicio persoană la mai puțin de 10 metri în jurul meu. La un moment dat mi-a fost atrasă atenția și mi-am pus la loc masca. Fără îndoială, am greșit și toate criticile sunt justificate. Regulile trebuie respectate”, a fost mesajul pe care l-a publicat Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...