Săptămâna Mare 2024, ce semnificație are fiecare zi și ce este important să facă toți credincioșii

29 04. 2024, 18:47

A început Săptămâna Mare 2024, ultima săptămână și cea mai aspră din Postul Paștelui, prilej cu care credincioșii rememorează ultimele zile din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și dramă lăuntrică. În această săptămână, fiecare zi are o semnificație aparte și un mesaj foarte clar și adânc. 

A început Săptămâna Mare 2024: ce semnificație are fiecare zi

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor – cea mai veche perioadă de post din istoria Bisericii – a început luni, 29 aprilie, și se va încheia sâmbătă, 4 mai. Caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile, slujbe de o mare frumusețe care se săvârșesc în ajun, seara. Cuvântul ”denie” vine de la slavonescul ”vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă, conform Doxologia 

În Săptămâna Patimilor, credincioșii ortodocși intră într-o perioadă de solemnitate și introspecție, marcată de semnificația profundă a fiecărei zile. Această săptămână, ce abundă tradiții străvechi și rugăciuni pline de adâncime spirituală, aduce în prim-plan pătimirile și jertfa lui Iisus Hristos. În această perioadă, credincioșii sunt îndemnați să mediteze la patimile Domnului și să se pregătească pentru marea sărbătoare a Învierii.  

Lunea Mare din Săptămâna Mare 2024 

Sfânta și Marea Luni aduce în atenția enoriașilor povestea tânărului Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt. În cultul liturgic, istorisirea vieții sale reprezintă anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos care a fost vândut de Iuda. 

Tot în această zi, în biserici este menționată pilda smochinului neroditor, care le reamintește credincioșilor că Dumnezeu răsplătește faptele bune și pedepsește pe cei care nu rodesc în bine.  

Marțea Mare sau Marțea Seacă  

Sfânta și Marea Marți reprezintă momentul în care Domnul Iisus Hristos a prezis distrugerea Templului și propriile patimi. În această zi, credincioșii sunt îndemnați să fie pregătiți să-l întâmpine. În biserică, preoții citesc pilda celor 10 fecioare – 5 înțelepte, iar celelalte neînțelepte. Această pildă are menirea de a le reaminti enoriașilor că au datoria de a trăi pentru Hristos.  

Miercurea Mare din Săptămâna Mare 2024 

Sfânta și Marea Miercuri este ziua în care se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului – simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos. Alături de căință, în această zi se vorbește și despre trădare – preoții aduc în atenția credincioșilor momentul trădării lui Iuda Iscarioteanul, care l-a vândut pe Hristos pentru 30 de arginți.  

Citește și: Ce sunt Deniile și când se oficiază în Săptămâna Patimilor. La ce oră încep slujbele

Joia Mare sau Joia Patimilor 

Sfânta și Marea Joi este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, când sunt amintite patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului. 

În această zi solemnă, credincioșii se pregătesc pentru Înviere, roșind ouăle și participând la slujbele speciale. 

Vinerea Mare din Săptămâna Mare 2024  

Sfânta și Marea Vineri este cea mai tristă zi din Săptămâna Patimilor. Ea este marcată de aducerea la judecată, răstignirea și moartea lui Iisus. În această zi, credincioșii participă la Denia Prohodului și aduc acasă lumina Prohodului pentru a o înconjura locuința.  

Ce semnificatie are Vinerea Mare din Saptamana Patimilor

În Vinerea Mare se prăznuiesc ”Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. 

Sâmbăta Mare 2024 

Sfânta și Marea Sâmbătă este ziua în care credincioșii prăznuiesc îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos și pogorârea Sa în Iad. Este o zi de reculegere înainte de Înviere, cea mai mare sărbătoare a creștinătății. În Sâmbăta Patimilor, enoriașii se pregătesc pentru slujbă aprinzând lumânări și sfințind bucatele. 

Vezi și: Ce nu ai voie să faci în Săptămâna Mare. Alimentele pe care niciun credincios nu trebuie să le consume

Rugăciune pentru Săptămâna Patimilor

”Doamne, Iisuse Hristoase, Dumne­zeul nostru, Care ai plâns pentru La­zăr și lacrimi de întristare și de mi­lostivire ai vărsat pentru dânsul, pri­mește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sân­gele Tău, curățește sângele meu și a­mes­tecă în trupul meu mireasma tru­pului Tău cel de viață făcător. 

Fie­rea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să în­dulcească amărăciunea cu care potriv­nicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de po­trivnici. Preasfintele Tale mâini, piro­nite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pier­zării, precum a făgăduit preasfântă gu­ra Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu păl­muiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fă­ră­delegi. Duhul Tău, pe care l-ai în­cre­dințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin ha­rul Tău. 

Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moște­nirea lor. Nu am lacrimi mângâie­toa­re, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfier­bânte cu lacrimile dra­gostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hris­toase, Dumne­ze­ule, Vistie­rul bu­nă­tăților, dă­ruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndu­rerată, ca să pornesc cu tot sufletul în cău­tarea Ta; căci fără de Tine mă voi în­străina de tot binele. Dă-mi, așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închi­­puirea icoanei Tale. 

Te-am părăsit, Doam­ne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhov­nicească. Numără-mă între oile turmei Tale prea­alese. Hră­nește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este să­lașul Tău și se vede într-însa strălu­cirea descoperiri­lor Tale. Strălu­cirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în ne­cazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mân­tuitorului nos­tru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin!”.