Proteste masive în Iran după moartea unei tinere de 22 de ani aflată în custodia „poliției morale”. Guvernul dă vina pe agenții străini

Andrei Dumitrescu 21.09.2022, 10:08
Proteste masive în Iran după moartea unei tinere de 22 de ani aflată în custodia „poliției morale”. Guvernul dă vina pe agenții străini

În ultimele zile au izbucnit proteste în Iran după ce o femeie de 22 de ani a murit în timp ce era reținută de „poliția morală” pentru că a încălcat codul vestimentar islamic strict aplicat în țară.

Furia a făcut ca femeile să își scoată vălurile obligatorii, sau hijaburile, care le acoperă părul, după moartea lui Mahsa Amini, care a fost ridicată de poliția morală din cauza vălului pe care îl purta și care ar fi fost lăsat desfăcut. Videoclipuri online arată femei care le flutură deasupra capului, scandând. Altele le-au ars sau și-au tăiat șuvițe de păr în semn de furie.

Moartea lui Amini i-a înfuriat pe mulți iranieni, în special pe tineri, care au ajuns să o vadă ca parte a controlului sever al disidenței de către Republica Islamică și a tratamentului din ce în ce mai violent aplicat de poliția morală femeilor tinere.

La unele dintre demonstrații, protestatarii au intrat în conflict cu poliția. Nori groși de gaze lacrimogene au fost văzuți în capitala Teheran.

Între timp, voluntari pe motociclete, cunoscuți sub numele de „Basij” din cadrul Gărzii Revoluționare paramilitare iraniene, au urmărit și bătut demonstranții – așa cum au făcut-o și în alte proteste din ultimii ani privind drepturile la apă, economia în criză a țării și alte motive care au fost reprimate în mod violent, potrivit Washington Post.

Cu toate acestea, unii demonstranți continuă să scandeze „moarte dictatorului”, vizând atât guvernarea liderului suprem Ali Khamenei, cât și teocrația iraniană, în ciuda amenințării cu arestarea, încarcerarea și chiar cu posibilitatea unei condamnări la moarte.

Uciderea tinerei și protestele de stradă

Poliția iraniană pentru moralitate a arestat-o pe Amini pe 13 septembrie la Teheran, unde se afla în vizită din orașul său natal din regiunea kurdă din vestul țării. Ea s-a prăbușit la o secție de poliție și a murit trei zile mai târziu.

Poliția a reținut-o pentru că purta hijab-ul prea lejer. Iranul le cere femeilor să poarte vălul în așa fel încât să le acopere complet părul atunci când se află în public. Doar Afganistanul, aflat sub regimul taliban, aplică acum în mod activ o lege similară – chiar și ultraconservatoarea Arabia Saudită a redus aplicarea acesteia în ultimii ani.

Poliția neagă că Amini a fost maltratată și spune că a murit în urma unui atac de cord. Președintele Ebrahaim Raisi, care va vorbi miercuri la Adunarea Generală a ONU, a promis o anchetă.

Familia lui Amini spune că aceasta nu avea antecedente de probleme cardiace și că a fost împiedicată să îi vadă corpul înainte de a fi îngropată.

Demonstrațiile au izbucnit după înmormântarea ei în orașul kurd Saqez, sâmbătă, și s-au răspândit rapid în alte părți ale țării, inclusiv în Teheran.

Marți seara târziu, presa de stat a raportat „mitinguri limitate” în mai multe orașe, unde a afirmat că demonstranții au scandat sloganuri antiguvernamentale, au aruncat cu pietre în vehiculele poliției și au deteriorat bunuri publice.

Videoclipuri postate marți pe site-urile de socializare au pretins că arată demonstrații în provincii din Iran, inclusiv în mai multe regiuni care nu au fost atinse până acum de tulburări.

Cele mai sângeroase tulburări au avut loc în regiunea Kurdistan, unde oficialii de stat și site-urile de activiști au raportat cel puțin trei persoane ucise.

Grupul kurd pentru drepturile omului Hengaw a declarat că cele trei persoane care au murit au fost ucise luni, când forțele de securitate au deschis focul.

„Fugeam, dar ei m-au încolțit și m-au bătut”

Guvernatorul provinciei Kurdistan a declarat că decesele au fost suspecte și a dat vina pe grupuri teroriste nespecificate.

„Un cetățean din (orașul) Divandarreh a fost ucis cu o armă care nu este folosită de forțele armate. Grupurile teroriste caută să ucidă”, a declarat Esmail Zarei Koosha în comentarii raportate de agenția semi-oficială de știri Fars.

Guvernatorul Teheranului, Mohsen Mansouri, a acuzat agenți străini că au escaladat violențele din capitala țării. El a declarat că cetățeni din trei țări străine au fost arestați în timpul adunărilor din timpul nopții.

Protestatarii au ieșit în stradă în alte părți ale Teheranului scandând sloganuri anti-Khamenei, iar poliția a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa, a raportat agenția semi-oficială de știri Fars, într-o recunoaștere rară a presei afiliate statului cu privire la amploarea tulburărilor.

O femeie care a luat parte la un protest luni seară în orașul Rasht din nordul țării a trimis la BBC Persian fotografii cu ceea ce ea spune că sunt vânătăi pe care le-a suferit în urma bătăilor primite de la poliția antirevoltă cu bastoane și furtunuri.

„Poliția a continuat să tragă cu gaze lacrimogene. Ne ardeau ochii”, a spus ea. „Fugeam, dar ei m-au încolțit și m-au bătut. Mă numeau prostituată și spuneau că am ieșit pe stradă ca să mă vând.”

O altă femeie care a protestat în orașul central Isfahan a declarat pentru Ali Hamedani de la BBC: „În timp ce ne fluturam vălurile în cer, m-am simțit atât de emoționată să fiu înconjurată și protejată de alți bărbați. Mă simt minunat să văd această unitate. Sper ca lumea să ne susțină”.

Conturile activiste de pe rețelele de socializare au declarat că demonstrațiile s-au extins în mai multe zone din nord-vestul și centrul Iranului, cum ar fi Tabriz, Arak și Isfahan.

Hengaw a declarat că luni au avut loc proteste în 13 orașe și că 250 de persoane au fost arestate.

Se teme puterea de o eventuală răsturnare de regim?

Clericii aflați la putere în Iran au rezistat mai multor valuri de proteste de zeci de ani, pe care le-au înăbușit în cele din urmă cu forța brută.

Cea mai serioasă provocare la adresa puterii clericilor a fost Mișcarea Verde, care a apărut după alegerile prezidențiale contestate din 2009 și a cerut reforme profunde; milioane de iranieni au ieșit în stradă.

Autoritățile au răspuns cu o represiune brutală, Garda Revoluționară și miliția Basij deschizând focul asupra protestatarilor și lansând valuri de arestări. Liderii opoziției au fost plasați în arest la domiciliu.

Printre cei uciși s-a numărat Neda Agha Soltan, o femeie în vârstă de 27 de ani care a devenit un simbol al mișcării de protest după ce a fost împușcată și a sângerat până la moarte într-un videoclip văzut de milioane de oameni pe rețelele de socializare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...