Protestatarii au ajuns în fața Palatului Cotroceni. Lista revendicărilor, citită la ușa lui Iohannis: „Jos Guvernul, Arafat, arestat”

Ioana Bucur 10.04.2021, 20:44
Protestatarii au ajuns în fața Palatului Cotroceni. Lista revendicărilor, citită la ușa lui Iohannis: „Jos Guvernul, Arafat, arestat”

Evacuarea în regim de urgență, în toiul nopții, a zeci de pacienți internați în Spitalul Foișor ce urmează să devină unitate Covid, a stârnit revoltă în spațiul public. Se cer demisii la nivel înalt, iar oamenii au început să iasă în stradă. Protest în urma evacuării cu scandal de la Spitalul Foişor. Românii scandează „Jos Guvernul, Arafat, arestat”.

Protest în urma evacuării cu scandal de la Spitalul Foişor

Update, ora 20:30. Câteva sute de protestatari au ajuns în fața Palatului Cotroceni. Oamenii scandează „Arafat, arestat” și „Jos Guvernul” și cer demisiile tuturor celor din funcții publice, responsabili pentru gestionarea pandemiei de coronavirus. Liderii manifestanților au citit și o listă de revendicări la sediul Administraţiei Prezidenţiale: demisia ministrului Sănătății și ridicarea tuturor restricțiilor. Jandarmii au fost mobilizați la fața locului, neexistând, până la această ore, incidente violente.

„Nemulțumirea mea cea mai importantă, ca mamă de copii, este că nu vreau să fie făcută vaccinarea obligatorie. Sunt mamă a trei copii şi nu vreau să mi se ia copilul, să mi se vaccineze. Şi vreau să se deschidă şcolile pentru că se îndobitocesc copiii stând acasă. Nu este mai mult decât o gripă. Copiii capătă imunitate stând în colectivitate, nu în fața calculatorului. Nu vrem mască pe figură, vrem libertate! Cu siguranță, dacă mergem la Sfântul Potir, ne protează mai mult”, a spus la  o participantă la protest, la Antena 3.

Update, ora 19:30. Protestatarii veniți din mai multe orașe ale țării pentru a participa la protestul de sâmbătă din București au explicat de ce au ales să își ceară drepturile în stradă. Ei vor ca autoritățile să ridice toate restricțiile impuse, explicând că vor „o economie liberă, o viață socială liberă, o viață culturală liberă, cu o viața religioasă liberă”.

„Îngrădirea drepturilor omului începe de la cea mai mică restricție. Fiecare trebuie să fie liber și să decidă cum se protejează. Acestă dictatura face din toată această ‘pandemie’ o dictatură ideologică. Se folosește de acest virus pentru a pune la pământ cu totul România”, a mai spus un protestatar venit din ţară.

Prezent printre manifestanți, George Simion i-a felicitat pe cei care au avut curajul să participe la protest. Vorbind despre situația de la Spitalul Foișor, liderul AUR a spus că este „statul a ajuns să se comporte penibil cu contribuabilii care alimentează sistemul de sănătate”.

„Îi felicit pe cei care au avut curajul să iasă în aceste zile în stradă…E penibil că a ajuns un stat în care milioane de oameni plătesc taxe pentru asigurările de sănătate să îi trateze în acest fel pe cei care susţin, prin taxe, sistemul de sănătate. E penibil că un spital de ortopedie îşi schimbă peste noapte destinaţia. Este penibil că sutele de milioane pentru investiţii în spitale, în facilităţi noi. Este penibil totul şi de aceea oamenii s-au săturat şi ies în stradă în ciuda restricţiilor absurde”, a spus Simion.

Știre inițială. Protest în urma evacuării cu scandal de la Spitalul Foişor. Imaginile difuzate vineri noapte de televiziunile de știri par să fi fost picătura ce a umplut paharul. Un nou protest în București, sâmbătă după-amiază, în urma evacuării cu scandal de la Spitalul Foișor. Zeci de oameni s-au strâns în Piața Universității. Unii manifestanți au adus steaguri și pancarte, strigând „Libertate!”. Printre ei se numără mai mulți simpatizanți AUR, în frunte cu liderul partidului, George Simion. Potrivit News.ro, un grup de protestatari, veniți cu autocarele din mai multe orașe ale țării, au pornit, din zona Bucur Obor, în marș, spre centrul Bucureștiului.

„Oameni de AUR prezenţi astăzi la protestele împotriva restricţiilor impuse de un guvern criminal şi pentru autostrăzile A7 şi A8”, a scris pe Facebook George Simion, postând o imagine din Piaţa Universităţii şi una de la manifestaţia pentru autostrăzi în zona Moldovei.

În Piața Universității se flutură tricolorul și pancarte pe care stă scris: „Libertate”. Piața Victoriei pare să fie locul de întâlnire al celor veniți din provincie. Cei sosiţi cu autocarele, care afirmă că sunt din Iaşi şi Bacău, au drapele, cruci şi icoane. Unii dintre ei declară că îşi vor înapoi „dreptul de a respira liber” şi revenirea la viaţa normală. Dintrei ei,unii merg şi către Piaţa Universităţii.

Protest în urma evacuării cu scandal de la Spitalul Foişor
George Simion, la protestul de sâmbătă din Bucurști. Foto: Facebook

Spitalul Foișor, evacuat în regim de urgență pentru a fi transformat în unitate Covid

S-a dat alarma în Spitalul Foișor, vineri după-amiază. Zeci de pacienți au fost evacuați, în regim de urgență, unitatea medicală urmând să devină centru suport Covid. Pacienții, unii abia operați, au fost fie transferați către alte spitale, fie au fost trimiși acasă. Operațiunea a stat sub semnul haosului, terminându-se cu mult după miezul nopții. A fost o noapte de foc pentru sistemul medical din Capitală: coadă de ambulanțe, oameni veniți din mai multe colțuri ale țării pentru a-și lua rudele internate la Foișor. Mai multe persoane s-au strâns în fața spitalului, în semn de protest față de ce se întâmpla.

„Ne rugăm la Dumnezeu să fie bine și să nu sufere complicații. Sunt revoltată pentru că nu mi se pare normal să te anunțe de pe oră pe alta, că trebuie să vii să o iei acasă. Nu știu sunt încă sub șoc. Nu credeam că o să trăiesc așa ceva”, a spus fiica unei paciente pentru Antena 3.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat, într-un mesaj postat vineri seară pe Facebook, decizia de a transforma Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Foişor în spital COVID.

„Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă a fost răspunsul clar, nu sunt locuri, nici la Terapie Intensivă, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului”, a afirmat medicul. (…) Îmi pare foarte rău pentru disconfortul care s-a generat, însă între a interpreta că noi ne batem joc de pacienţi şi a spune că încercăm să salvăm viaţa unor pacienţi, eu cred că mai degrabă este a doua parte”, a explicat Raed Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI