Cine e de vină pentru situaţia de la Spitalul Foişor. Ministrul Sănătăţii: „Este regretabil”

Cristian Cojocaru 10.04.2021, 09:43
Cine e de vină pentru situaţia de la Spitalul Foişor. Ministrul Sănătăţii: „Este regretabil”

Noaptea trecută, Ministerul Sănătății a emis o poziție oficială cu privire la situaţia de la Spitalul Foişor. Menționăm că mai mulți pacienți au fost evacuați de urgență din Spitalul Foișor.

Cine este responsabil pentru situaţia de la Spitalul Foişor

De aproximativ o săptămână, în București locurile în secțiile de ATI sunt indisponibile. Din cauza faptului că locurile au ajuns la zero, 29 de pacienți bolanvi de Covid-19 au ajuns să fie intubați și ventilați în secțiile UPU din Capitală. Departamentul pentru Situații de Urgență a luat hotărârea ca spitalul Foișor să fie transformat în spital Covid-19.

Decizia are la bază faptul că spitalul în cauză deține 26 de paturi ATI și 6 medici ATI, iar în momentul luării hotărârii, în cadrul secției erau internați doar 3 paciențo. asftel reprezentând ce amai optimă alegere. Pacienții Covid-19 negativ care au fost internați în cadrul spitaluluiau fost evacuați, iar transferul acestora este în sarcina DSU sub coordonarea Dr. Bogdan Dinu din cadrul UPU-SMURD București.

Ministrul Sănătății a afirmat că ”la orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”.

Alexandru Rafila a comentat despre situatia scandaloasa din Sanatate
Alexandru Rafila a comentat despre situatia scandaloasa de la Spitalul Foisor

Poziția medicului Alexandru Rafila cu privire la situație

Alexandru Rafila a vorbit vineri seara în cadrul Antena 3 despre ordinul semnat de către ministrul Sănătății cu privire la evacuarea de urgență a pacienților din cadrul Spitalului Foișor din Capitală.

”Acum o săptămână s-a întâmplat un lucru, pe care unii l-au trecut cu vederea”
Sâmbăta trecută, la aceeaşi oră, 21:15, domnul ministru Vlad Voiculescu convoca directorii de spitale din Bucureşti pentru o şedinţă, deci sâmbăta seara, noaptea. Ca să vadă ce se poate face apropo de relocarea acestor spitale, încât o parte din ele să poată trata pacienţi COVID.

Eu mi-am exprimat atunci surprinderea, pentru că mi se părea ciudat ca sâmbătă seara să constaţi, că trebuie să faci o şedinţă cu directorii spitalelor din Bucureşti, când problema era cunoscută de luni de zile. Era menţionată în presă, în scris, moţiunea simplă depusă de Partidul Social Democrat, şi nu se întâmplase absolut nimic”, a spus Rafila pentru Antena 3.

Alexandru Rafila s-a arătat uluit de această ”mutare” pe timp de noapte a pacienților, privind-o drept o procedură periculoasă.

”Acum, constatăm, că la o săptămână, sau la şase zile de la acel moment, se petrece, dacă vreţi, se operaţionealizează această discuţie din seara zilei de sâmbătă, prin mutarea pacienţilor de la Spitalul Foişor. Vă spun, pe surse, că nu a existat niciun fel de consens cu Corpul Medical de la Spitalul Foişor care să agreeze acest tip de comportament. Deci, Corpul Medical de la Spitalul Foişor a fost ignorat, iar acest ordin care este semnat de Vlad Voiculescu, probabil că este semnat şi de domnul Arafat, nu ştiu. Mută noaptea pacienţii, ceea ce mi se pare foarte periculos, pentru că nu ţine seama de starea lor de sănătate, de partea emoţională a lor, a familiilor”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe