Dan Negru, despre situaţia tragică de la Spitalul Foişor. Cum s-a încălcat legea

Cristian Cojocaru 10.04.2021, 12:43
Dan Negru, despre situaţia tragică de la Spitalul Foişor. Cum s-a încălcat legea

Cunoscutul prezentator Dan Negru se arată revoltat cu privire la situația de noaptea trecută de la Spitalul Foişor. Pacienții internați au fost evacuați în timpul nopții pentru a le face loc bolnavilor de Covid-19, unii dintre aceștia fiind pe jumătate îmbrăcați.

Dan Negru vorbește despre situația de la Spitalul Foişor

Dan negru a vorbit despre situația nefericită de la Spitalul Foișor, afirmân că și el s-ar fi putut afla printre pacienții evacuați. Pe lângă acest lucru, prezentatorul a mai adăugat că această decizie de a transfera pacienții a încălcat și dreptul acestora la intimitate. La baza aceste afirmații stă faptul că în fața unității spitalicești au fost prezenți mai mulți jurnașiști și fotografi, imaginile ajungând ulterior în spațiul public.

„Am făcut o entorsă acu” câteva zile încercând un slam dunk la baschet și un prieten, medic, m-a sfătuit să ma doftoricesc acasa cu varză. Dacă nu-l ascultam, aseara eram vedetă la tv, cu camerele de filmat pe glezna mea. Cànd ați scos bolnavii pe strazi i-ați expuscamerelor de filmat încălcând dreptul pacientului la intimitate.

Am văzut asearăbolnavi lungiți pe tărgi, filmați și fotografiați in direct in toate pozițiile.Nu erau intr-o unitate medicală, erau pe o stradă publică, expuși camerelor de filmat și lipsiți de orice drept la intimitate! „Pacientul nu poate fi filmat sau fotografiat intr-o unitate medicalăfără consimțământ ” Cànd luați o pauză de știri, dați pe Netflix că e „Corabia Nebunilor”, a scris Dan Negru, alături de legea în cauză.

Pacientii din Spitalul Foisor au fost evacuati in timpul noptii trecute
Pacientii din Spitalul Foisor au fost evacuati in timpul noptii trecute

Decia de a transfera pacienții trebuia luată rapid

Potrivit lui Raed Arafat, șeful DSU, decizia de a transfera pacienții trebuia luată rapid din cauza faptului că secțiile UPU s-au aglomerat prea mult. Totodată, acesta a mai explica faptul că exista posibilitatea ca un pacient să aibă nevoi de oxigen și să nu beneficieze de acest lucru. Așadar, s-a decis transferul pacienților de la Spitalul Foișor, astfel că unitatea să devină spital Covid-19, pe baza dotarilor pe care le are.

„De ce s-a făcut această operațiune în timpul nopții – pentru că orice întârziere pentru noi înseamnă că avem pacienți care pot să ajungă la UPU și să nu găsească nici măcar un loc de oxigen acolo. Deci cu cât UPU se blochează, pacienții pot să rămână chiar în ambulanțe. Aici nu există chiar o planificare de 3-4 zile în aceste situații. Decizia trebuia să fie luată pentru că se știa că va exista o presiune mai mare pe UPU dacă nu găsim loc pentru acești pacienți.

De ce s-a făcut pe timpul nopții – pentru că s-a întârziat în discuții și lămuriri la spitalul respectiv, în prezența DSP, în prezența celor de la primărie, în prezența celor de la DSU. Dacă noi așteptam evacuarea până dimineață, înseamnă că noi nu puteam să luăm spitalul să funcționeze decât după-amiază, noi încercăm să îl punem în funcționare cât mai repede pentru pacienții care așteaptă și a căror stare este critică și sunt în pericol vital”, a declarat Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe