Proteste violente la Spitalul Foișor. Manifestanții încearcă să oprească evacuarea pacienților

Ioana Bucur 10.04.2021, 00:03
Proteste violente la Spitalul Foișor. Manifestanții încearcă să oprească evacuarea pacienților

Proteste violente la Spitalul Foișor din București. Zeci de manifestanți au încercat să oprească evacuarea pacienților internați în unitatea medicală. Oamenii s-au luat la bătaie cu jandarmii.

Proteste violente la Spitalul Foișor

Situația de la Spitalul Foișor este la un pas să scape de sub control. Zeci de oameni, martori ai operațiunii de evacuare a pacienților internați în unitatea medicală, i-au agresat pe jandarmi, încercând să oprească acțiunea. Manifestanții strânși în fața Spitalului Foișor i-au huiduit pe cei care au luat decizia ca unitatea să devină suport Covid, numindu-i „criminali”, potrivit Antena 3. Conform ordinului semnat de Vlad Voiculescu şi Raed Arafat, evacuarea, care a început în jurul orei 21:00, se face în regim de urgenţă.

„Spitalul Foişor, astăzi, după o analiză a situaţiei din Bucureşti, s-a luat decizia de tranformare a lui în spital pentru COVID. Situaţia astăzi în unităţile de primiri urgenţe este serioasă, pentru că astăzi dimineaţă (…) a trebuit să trimitem pacienţi din Bucureşti în alte zone, chiar cu un avion militar”, a explicat, vineri seară, şeful DSU, Raed Arafat, la Antena 3.

Raed Arafat a explicat că urmează să fie pus în funcțiune un al treilea TIR de ATI, dar în continuare sunt pacienţi care au nevoie de Terapie Intensivă.

„Suntem pe cale a de porni al treilea TIR de Terapie Intensivă la «Babeş» şi se lucrează şi noaptea ca să fie conectat la curent de la o sursă, alta decât unde era conectat, decizie luată pentru siguranţă. Ştim că am pornit şi al doilea la «Sfântul Ioan», şi este cel de la «Marius Nasta» şi al treilea la «Victor Babeş» va porni în cursul serii de astăzi sau mâine. În unităţile de primiri urgenţe mai avem pacienţi care necesită terapie intensivă. Sunt îngrijiţi acolo, dar nu pot să rămână acolo, pentru că unităţile respective primesc şi alţi pacienţi care ajung, aşa că, după o analiză, Spitalul Foişor are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secţiei de Terapie intensivă ocupată, din care trei sau patru pacienţi care necesită de fapt transfer în altă parte pe Terapie Intensivă (…)”, a explicat Arafat.

Spital din Bucuresti evacuat in regim de urgenta
Spitalul Foișor din Bucuresti evacuat in regim de urgenta. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Îmi cer scuze pacienţilor, familiilor, tuturor celor care au avut de suferit”

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a explicat, la Digi 24, că spitalul va fi alocat unor pacienţi care au viaţa pusă în pericol. „Transferul tuturor pacienţilor a început în jurul orei 15, procesul s-a prelungit, îmi cer scuze pacienţilor, familiilor, tuturor celor care au avut de suferit neplăceri cu privire la acest transfer care se face până târziu în noapte, însă situaţia este destul de importantă la nivelul Bucureştiului, este nevoie de aceste paturi. Îmi pare rău pentru toată această situaţie, o facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”, a declarat Andrei Baciu.

Oamenii sunt șocați de ceea ce se întâmpla la Spitalul Foișor. „Mama a suferit o operație la genunchi, o intervenție chirurgicală care necesită recuperare. I s-a spus că trebuie să țină legătura cu medicul. Şi mă întreb, medicul unde o să o vadă în continuare că este proaspăt operată? Astăzi a fost scoasă de la Terapie Intensivă, a fost trecută astăzi pe salon și acum trebuie să o luăm acasă”, a explicat fiica unei paciente, pentru Antena 3.

„Ne rugăm la Dumnezeu să fie bine și să nu sufere complicații. Sunt revoltată pentru că nu mi se pare normal să te anunțe de pe oră pe alta, că trebuie să vii să o iei acasă. Nu știu sunt încă sub șoc. Nu credeam că o să trăiesc așa ceva”, a spus fiica unei paciente pentru aceeași sursă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI