Promisiunea neonorată a lui Volodimir Zelenski față de România. Reacții vehemente după ultima lege dată de Ucraina

Anca Manolica 23.12.2022, 12:29
Promisiunea neonorată a lui Volodimir Zelenski față de România. Reacții vehemente după ultima lege dată de Ucraina

Președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor țării din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, critică Ucraina pentru noua lege a minorităților naționale. Mulți conaționali din Ucraina s-au plâns de faptul că nu li se redau drepturile de a învăța în limba maternă luate în 2017. Promisiunea neonorată a lui Volodimir Zelenski față de România și reacția MAE pe marginea acestui subiect.

Ultima lege din Ucraina stârnește multe nemulțumiri

Parlamentul de la Kiev a adoptat noua lege a minorităţilor despre care se spune că limitează accesul acestora la învățământ în limba maternă. În acest sens, președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor țării vine și critică Ucraina pentru noua lege.

Legea minorităților naționale din Ucraina a fost votată în data de 13 decembrie în Parlamentul de la Kiev și trimisă spre promulgare președintelui țării, care urmează să o analizeze.

„Pentru mine este o dezamăgire pentru că în urma discursului pe care președintele Zelenski l-a adresat plenului Parlamentului României în urmă cu câteva luni, acesta a lăsat să se înțeleagă că minoritatea românească va reveni la ceea ce este conferit prin Constituția Ucrainei, iar minoritățile vor avea dreptul să aibă învățământ în limba maternă la toate materiile, mai puțin, firește la limba și literatura ucraineană”, a spus Gigel Știrbu.

Ce le-a transmis Volodimir Zelenski, în luna aprilie, parlamentarilor româniâ

Partea română a invocat constant în contactele cu partea ucraineană promisiunea președintelui conform căreia persoanele aparținând comunității române din Ucraina vor beneficia de același tratament de care au parte la noi în țară persoanele aparținând comunității ucrainene.

„De îndată ce situația va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale – comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina.”, afirma liderul din Ucraina, în discursul său pentru senatorii și deputații români.

Reprezentanți ai comunității românești din Ucraina spun că noua lege votată de Rada de la Kiev nu va îmbunătăți deloc situația învățământului în limba română, afectat prin legea educației din 2017.

Ministrul român al Afacerilor Externe
Ministrul român al Afacerilor Externe

Reacția MAE

Gigel Știrbu a spus că va cere o reacție din partea MAE pe marginea acestui subiect, iar ea nu a întârziat să apară. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că solicită Ucrainei să consulte Comisia de la Veneția și să aplice în totalitate recomandările în cazul noii Legi.

„Comisia Europeană a indicat, între pașii care trebuie îndepliniți, finalizarea reformei cadrului legislativ privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, și adoptarea imediată de mecanisme de implementare eficiente (..)

Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător și clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ.

De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei consultări adecvate a reprezentanților comunității române din Ucraina, așa cum a solicitat partea română”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...