Aderarea României la Schengen, sabotată din interior. Semnalul de alarmă tras de maghiari. „România nu respectă şi nu garantează nici astăzi drepturile minorităţilor”

Ana Anitoiu 23.11.2022, 18:03
Aderarea României la Schengen, sabotată din interior. Semnalul de alarmă tras de maghiari. „România nu respectă şi nu garantează nici astăzi drepturile minorităţilor”

Aderarea României la Schengen a fost sabotată din interior. Maghiarii au tras un semnal de alarmă, susținând că România nu respectă și nu garantează nici astăzi drepturile minorităților naționale.

Consiliul Național Secuiesc, mesaj către țările din spațiul Schengen

Mai exact, Consiliul Național Secuiesc (CNS) le-a cerut statelor membre ale spaţiului Schengen să ceară informaţii de la liderii bisericilor maghiare şi organizaţiilor maghiarilor din România cu privire la situaţia drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor, înainte de a lua o hotărâre cu privire la admiterea țării în spațiul Schengen.

Într-o scrisoare deschisă publicată marți, adresată ministerelor de Externe ale țărilor din spațiul Schengen, CNS a precizat că deși comunitatea națională maghiară este interesată de aderarea României la spațiul Schengen, înțelege foarte bine rezervele ce au fost exprimate de unele state.

„Considerăm că toate statele membre ale spaţiului Schengen trebuie să cunoască comportamentul duplicitar care caracterizat atitudinea României faţă de dreptul internaţional şi cel comunitar în ultimii treizeci de ani”, se arată în documentul semnat de preşedintele CNS, Balazs Izsak.

Decizie importantă pentru maghiarii din Transilvania
Consiliul Național Secuiesc, scrisoare deschisă pentru țările din spațiul Schengen

Ce problemă a semnalat CNS

CNS a precizat că deși România s-a obligat să respecte recomandările Consiliului Europei, semnând Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, nu au fost restituite bisericilor maghiare din România şcolile şi proprietăţile bisericeşti „confiscate în mod arbitrar de regimul comunist”.

„Aderarea (României la Consiliul Europei, n.r.) a avut loc la 7 octombrie 1993, pe urmă însă şeful de stat al României de atunci, Ion Iliescu a declarat că recomandările Consiliului Europei nu sunt obligatorii pentru România, iar restituirea şcolilor şi a bunurilor bisericeşti a fost blocată, mai mult, a început chiar şi renaţionalizarea unor şcoli restituite”, se arată în scrisoare.

„La 1 ianuarie 2007, România a aderat la Uniunea Europeană, îndeplinind parţial criteriile de aderare şi promiţând că nu va scoate de pe ordinea de zi îndeplinirea acestora. Printre aşa-numitele criterii de la Copenhaga, respectul şi protecţia drepturilor minorităţilor se află în fruntea listei.

România nu respectă şi nu garantează nici astăzi drepturile minorităţilor care trăiesc pe teritoriul său. Guvernele României resping criteriile de la Copenhaga şi în acest caz, susţinând că ele au fost valabile doar în perioada aderării la UE”, potrivit documentului.

„Subliniem încă o dată că avem interesul, în calitate de cetăţeni români şi ca maghiari din România, ca România să adere la spaţiul Schengen, însă considerăm că ne aflăm în faţa ultimei şanse pentru ca statele spaţiului Schengen să oblige statul român la respectarea angajamentelor asumate anterior”, se mai arată în document.

CNS vrea ca proprietățile bisericilor maghiare să fie restituite necondiționat și imediat. Consiliul cere și restaurarea învăţământului bisericesc maghiar, precum și respectarea necondiţionată şi deplină a recomandărilor Consiliului Europei şi respectarea deplină şi cu bună credinţă a prevederilor Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...