Klaus Iohannis a promulgat legea pentru desființarea secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ce recomandase Comisia de la Veneția

Beatrice Dumitru 11.03.2022, 22:15
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru desființarea secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ce recomandase Comisia de la Veneția

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, înființată de Tudorel Toader în 2018, nu va mai exista, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care a fost decisă desființarea ei. După această decizie, comisarul european pentru Justiție a anunțat că va analiza această situație și va face o evaluare a legii. Ce a recomandat Comisia de la Veneția săptămâna aceasta.

SIIJ va fi desființată

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost înființată de fostul ministru Tudorel Toader în 2018. Legea a fost respinsă de Comisia Europeană, care a cerut desființarea ei, dar și de Curtea Europeană pentru Justiție (CJUE), care a avut o poziție asemănătoare. Proiectul de lege pentru desființare a fost votat de deputați pe 21 februarie 2021.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a anunțat că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind desființarea SIIJ, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Informația a fost confirmată și Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru desființarea secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ce recomandase Comisia de la Veneția
SIIJ va fi desființată.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 11 martie 2022, decretul pentru promulgarea Legii privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, scire pe site-ul președinției.

Scrisoarea Comisiei de la Veneția

Pe 7 martie, Comisia de la Veneția a trimis o scrisoare în care a făcut o serie de recomandări autorităților din România. Potrivit documentului, DNA și DIICOT ar trebui să primească competențe suplimentare, pentru a putea să-i ancheteze pe magistrați.

Într-o postare pe Twitter, comisarul european pentru Justiție Vera Jourova a afirmat că vineri a avut o convorbire cu Cătălin Predoiu „pentru a discuta îngrijorările noastre cu privire la Secția Specială (SIIJ)”.

Vom urmări îndeaproape discuțiile cu Comisia de la Veneția și vom face o evaluare a rezultatului procesului legislativ de desființare a Secției Speciale”, a scris aceasta în mesaj.


Desființarea SIIJ a fost unul din subiectele importante de negociere ale coaliției de guvernare, iar premierul Nicolae Ciucă a anunțat că s-a stabilit ca secșia să fie desființată până la 31 martie 2022 și înlocuită de o altă structură.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...