Proiectul-lovitură pentru profesori. Dascălii nu vor mai avea voie să mediteze elevii de la clasele la care predau

Andra Daoud 29.07.2022, 11:42
Proiectul-lovitură pentru profesori. Dascălii nu vor mai avea voie să mediteze elevii de la clasele la care predau

Un nou proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Educației ar putea aduce schimbări importante în învățământ. Acesta vizează reforma învățământului preuniversitar, iar una dintre prevederi îi afectează direct pe profesorii care fac meditații. De ce nu vor mai avea voie să își mediteze elevii de la clasă și cum explică inițiatorii proiectului decizia.

Proiectul care îi poate împiedica pe profesori să dea meditații elevilor de la clasă

Ministerul Educației își propune să facă schimbări importante în sistemul de învățământ românesc. În timp ce unele schimbări au fost deja adoptate și urmează să intre în vigoare în septembrie 2022, ministerul nu se oprește aici. O nouă inițiativă legislativă îi vizează pe dascălii care oferă meditații, iar proiectul aflat în dezbatere publică ar putea veni cu o modificare importantă.

Astfel, dacă legea va fi adoptată, profesorii nu vor mai avea voie să îi mediteze pe elevii de la clasă. Inițiatorii proiectului au explicat că măsura este menită să asigure obiectivitatea în procesul de predare și notare a elevilor.

„Pentru a asigura obiectivitatea în activitatea de predare şi evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfăşoare meditaţii cu elevii de la clasă”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul lovitura pentru profesori. Dascalii nu vor mai avea voie sa mediteze elevii de la clasele la care predau
Profesorii nu vor mai avea voie sa mediteze elevii de la clasa

Ce se întâmplă cu profesorii care nu vor respecta regula

Dascălii care nu se vor supune regulii vor putea fi cercetați pentru abatere disciplinară, potrivit prevederilor din Codul Muncii. În funcție de gravitatea abaterii, profesorii vor putea fi sancționați cu avertisment sau diminuarea salariului de bază cu până la 15%, pe o perioadă de 1 până la 6 luni.

Mai mult, se poate dispune suspendarea dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare sau pentru obținerea gradelor didactice, ori pentru obținerea unei funcții de îndrumare și control. În cazurile considerate foarte grave, se poate dispune chiar și desfacerea contractului de muncă, după cum se mai arată în proiectul de lege.

La jumătatea lunii iulie, ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat de ce își dorește reformarea sistemului de învățământ preuniversitar și a prezentat o listă cu motive pentru care se modifică legile educației.

„Schimbăm pentru că ne dorim o educaţie de calitate, responsivă şi suportivă, iar acest lucru necesită o reformare sistemică şi curriculară, o mentalitate, o conduită şi, nu în ultimul rând, o atitudine proactivă. Schimbăm pentru că vrem să susţinem în egală măsură excelenţa şi echitatea. Schimbăm pentru că trebuie să avem un fundament pentru redarea prestigiului şi demnităţii profesiei de dascăl, inclusiv printr-o salarizare motivantă care să fie cel puţin la nivelul salariului mediu pe economie, încă de la debutul în carieră.

Avem nevoie de absolvenţi autonomi, de absolvenţi care să înţeleagă ce se întâmplă în jurul lor şi să gândească critic, de absolvenţi care să caute soluţii creative şi nu bazate pe şabloane la problemele pe care le întâmpină societatea, de absolvenţi care să fie antreprenori sau să muncească eficient şi să plătească impozite şi taxe în România, astfel încât banii investiţi în educaţie să se întoarcă în sistemul de învăţământ şi în alte servicii publice.

Avem nevoie de absolvenţi care să producă bunăstare, să aibă capacitatea de a face acest lucru în mod inovativ, orientat spre viitor şi nu doar reproducând tipare existente.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

 

Urmăriți Impact.ro și pe