Se schimbă legea pentru profesori. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, marți, că le va fi interzis cadrelor didactice să le mai dea meditații elevilor din clasele la care predau și că îi vor mai putea pregăti pe aceștia suplimentar doar „sub formă de recuperare”, la școală.
Ministrul Educației a spus că va fi clarificat fenomenul meditațiilor în România și a precizat că acesta există în orice țară din lume. Sorin Cîmpeanu a spus că va fi impusă o condiție pentru a „preîntâmpina un anumit gen de lucruri”.
„Nu faci meditație cu elevul din clasa ta. Este o condiție de bun simț. Poți să faci în școală cu elevii tăi sub formă de recuperare. Dacă vrei să faci în regim privat, poți să faci, dar nu cu elevii de la clasă”, a spus ministrul Educației, conform DCNews.
Ministrul Educației a făcut afirmația referitoare la meditațiile acordate de profesorii din România la scurt timp după ce a vorbit despre o nouă programă școlară, ce va intra în vigoare anul viitor, în septembrie 2023. Aceasta va fi bazată pe competențe adaptate elevilor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Începând cu septembrie 2023 vom avea planuri de învățământ noi, curriculum adecvat adaptat conform cerințelor societății și conform nevoilor elevilor de a dobândi aceste competențe cunoscute, și astfel de evaluări standardizate (cele din programul pilot pe care le vor susține elevi din 329 de școli și licee alese de Ministerul Educației, n.r.)
vor sprijini inclusiv definirea planurilor de învățământ și a curriculei care trebuie să fie gata în septembrie 2023. Sunt un instrument serios de sprijin în acest sens”, a spus ministrul, la Digi24.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că o modificare importantă va fi cea de a extinde curriculumul la decizia școlii în funcție de profilul elevilor din fiecare unitate de învățământ. Oficialul a adăugat că la sfârșitul clasei a VIII-a, elevii vor face orientare școlară. Însă, ministrul nu a precizat dacă aceasta va fi o disciplină sau o sarcină a dirigintelui la clasă ori a consilierului școlar.
O altă modificare despre care a vorbit recent ministrul Educației a fost referitoare la examenul de Bacalaureat. Sorin Cîmpeanu a spus că își dorește ca „examenul maturității” să fie bazat pe competențe, personalizat, cu probe la alegerea fiecărui elev.
Potrivit ministrului Educației, această modificare referitoare la examenul de Bacalaureat ar urma să se aplice pentru prima dată elevilor care vor intra în clasa a IX-a în septembrie 2023 și vor încheia liceul în anul 2027.