Proiectul de suflet al lui Nicușor Dan, trenul metropolitan al Bucureștiului. Cum vor arăta cele opt linii

Ioana Bucur 20.03.2021, 08:06
Proiectul de suflet al lui Nicușor Dan, trenul metropolitan al Bucureștiului. Cum vor arăta cele opt linii

Proiectul de suflet al lui Nicușor Dan, trenul metropolitan al Bucureștiului, ar putea deveni realitate. Cum vor arăta cele opt linii și de unde vrea edilul să obțină finanțarea pentru proiectul de 530 de milioane de euro.

Trenul metropolitan al Bucureștiului, proiectul de suflet al lui Nicușor Dan, parte din PNRR

Trenul metropolitan al Bucureștiului ar putea fi soluția salvatoare pentru traficul sufocant. Cel puțin, asta crede Nicușor Dan. Primarul a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a propus ca finanțarea celor nouă proiecte pentru construirea acestuia să se facă prin Planul Național de Redresare și Reziliență. La finalul construcțiilor, în Capitală ar urma să fie folosite opt tronsoane de cale ferată modernă. Costul total a fost evaluat în jurul valorii de 530 de milioane de euro.

„Cel mai mare proiect pentru cea mai mare problemă a Capitalei – acesta este trenul metropolitan, care va avea o contribuţie importantă la rezolvarea chestiunii traficului în Bucureşti. Pentru realizarea trenului metropolitan pe infrastructura existentă a CFR, am propus finanţarea prin PNRR a 9 proiecte complementare, 8 dintre ele dedicate modernizării celor 8 linii de cale ferată şi unul dedicat achiziţiei de trenuri. Lucrările de modernizare a căilor ferate includ reparaţii capitale ale şinelor, reabilitarea staţiilor existente şi construirea de noi staţii, modernizarea trecerilor la nivel, pasaje rutiere, electrificarea liniilor, iar în privinţa mijloacelor de transport avem în vedere achiziţia a 50 de trenuri electrice.

Valoarea totală a acestor 9 proiecte este de circa 530 de milioane de euro, iar în realizarea trenului metropolitan vom colabora cu Ministerul Transporturilor, cu Consiliul Județean Ilfov și cu primăriile mai multor localități învecinate Capitalei. E o investiție de mare anvergură, care va avea un impact pozitiv atât asupra mobilității în București și Ilfov, cât și asupra calității mediului. 6,4 KMihai Paul şi alţi 6,4 K 1 K comentarii 565 distribuiri Îmi place Comentează Distribuie”, a scris Nicuşor Dan, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Trenul metropolitan al Bucureștiului
Cele opt tronsoane ale trenului metropolitan al Bucureștiului

Cum vor arăta cele opt linii ale proiectului pentru trenul metropolitan al Bucureștiului

Trenul metropolitan al Bucureștiului, pentru realizarea căruia va exista o colaborare cu Ministerul Transporturilor, cu Consiliul Județean Ilfov și cu primăriile mai multor localități învecinate Capitalei, va cuprinde opt tronsoane de cale ferată modernizate pe infrastructura existentă a CFR.

  • Gara Obor – Chiajna – Gara de Vest (primul tronson),
  • Gara de Nord / Basarab – Gara de Vest – Progresul (al doilea tronson),
  • Gara de Vest – Staţia Vasile Milea (al treilea tronson),
  • Gara de Nord – Chitila – Scroviştea (al patrulea tronson),
  • Gara Obor – Brăneşti – Islaz (al cincilea tronson),
  • Gara de Nord – Chiajna – Grădinari (al şaselea tronson),
  • Gara de Nord – Mogoşoaia – Grădiştea (al şaptelea tronson)
  • Gara de Nord – Săbăreni (al optulea tronson)

Cum se vor împărți banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

În urma unor discuții purtate cu Ludovic Orban, cu premierul Florin Cîțu, cu cei doi vicepremieri și cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Klaus Iohannis a explicat cum vor fi împărțiți banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit președintelui, se va pune accent pe dezvoltarea sistemului de sănătate, pentru care se vor aloca trei miliarde de euro, patru miliarde vor merge către programul „România Educată”, suma de 2,2 miliarde de euro se va folosi pentru reabilitarea termică a blocurilor și consolidarea clădirilor la cutremur. Alte investiții importante se vor face în programul de autostrăzi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...