Klaus Iohannis, veste mare pentru elevi. „Digitalizarea va fi o parte importantă în educație”

Ioana Bucur 18.03.2021, 10:47
Klaus Iohannis, veste mare pentru elevi. „Digitalizarea va fi o parte importantă în educație”

Învățământul românesc urmează să treacă printr-un proces important de schimbare. Klaus Iohannis a făcut un anunț ce îi va afecta pe elevii din întreaga țară. Președintele a explicat că digitalizarea va fi o parte importantă în educație, declarând că se vor face investiții uriașe pentru acest proiect.

Klaus Iohannis, veste mare pentru elevi: „Digitalizarea va fi o parte importantă în educație”

Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații publice, miercuri, în urma discuțiilor purtate cu Ludovic Orban, cu premierul Florin Cîțu, cu cei doi vicepremieri și cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Președintele a anunțat că patru miliarde de euro urmează să fie alocate programului „România Educată” ca parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„PNRR este o oportunitate extraordinară și pentru sistemul de educație din România. Programul România Educată va beneficia de o finanțare substanțială de circa 4 miliarde de euro. Vom avea astfel, școli sigure curate cu dotări moderne și laboratoare, dar vom investi și într-o rețea de școli verzi eficient energetic și adaptate provocărilor climatice. Totodată vom investi în dezvolarea sistemelor de educaţie timpurie dar şi pregătirea specialiştilor în meseriile viitorului prin investiţii în învăţâmântul dual”, a declarat Klaus Iohannis.

Viitorul învățământului românesc pare să fie digitalizarea, pentru care se vor investi nu mai puțin de 780 de milioane de euro.

„Școlile din comunitățile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin și servicii suplimentare pentru că educația din România nu își mai permite să piardă niciun copil. Digitalizarea va fi o parte importantă în educație iar accentul se va pune pe două componente formarea competenţelor digitale și asigurarea resurselor educaționale digitale. Elevii, studenții și cadrele didactice, trebuie să fie pregătiți și sprijiniți să acceseze aceste instrumente digitale. Ne propunem să investim în acest demers 780 de milioane de euro”, a adăugat președintele.

Klaus Iohannis a anunțat că prin Planul Național de Redresare și Reziliență se vor face investiții substanțiale în autostrăzi, în sănătate și că 2,2 miliarde de euro se vor aloca pentru reabilitarea termică a blocurilor și consolidarea clădirilor cu risc seismic. „Fac un apel la autorităţile publice şi partenerii economici şi sociali implicaţi în fundamentarea şi implementarea acestui plan să susţină acest efort integrat, la nivel administrativ, instituţional sau privat”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, despre digitalizarea în educație
Klaus Iohannis, despre Planul Național de Redresare și Reziliență

Tezele, suspendate și în semestrul al doilea

În timp ce se vorbește despre viitorul învățământului românesc, prezentul le dă mari bătăi de cap elevilor. La câteva ore după declarațiile președintelui, ministrul Educației anunța că tezele vor fi suspendate și în semestrul al doilea al acestui an școlar, ceea ce înseamnă că mediile se vor încheia doar în baza notelor obținute.

„Pentru anul şcolar 2020-2021 sunt suspendate tezele (lucrările scrise semestriale), conform OM 5977/2020. În consecinţă, la finalul semestrului al doilea, mediile pentru toate disciplinele se obţin prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat întreg”, a transmis, miercuri seară, Sorin Cîmpeanu.

Decizia a fost luată în contextul în care în jur de un milion de elevi participă la cursuri în sistem online, iar atâta timp cât sistemul de învăţământ din România nu dispune de platforme de evaluare şi examinare dedicate şi securizate, „relevanţa tezelor este mai mult decât discutabilă”, a precizat ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...