Nicușor Dan taie voucherele pentru bucureșteni. Explicația primarului: ”Este absurd”

Ioana Bucur 15.03.2021, 15:43
Nicușor Dan taie voucherele pentru bucureșteni. Explicația primarului: ”Este absurd”

Primarul Capitalei a luat în vizor ajutoarele acordate de stat unor categorii de români. Nicușor Dan taie voucherele pentru bucureșteni. Ce explicații a dat edilul.

Nicușor Dan taie voucherele pentru bucureșteni

Voucherele pentru bucureșteni, luate în vizor de Nicușor Dan. Edilul a anunțat, în timpul unei conferințe de presă de luni, 15 martie, că nu este de acord cu acoperirea, din bugetul Capitalei, a programelor prin care se ofereau ajutoare pentru „ochelari, dinți, vacanțe”. Primarul a precizat, însă, că decizia finală va aparține Consiliului General.

„Decizia este la Consiliul General. Vouchere pentru ochelari nu susţin, vouchere pentru dinţi nu susţin, vacanţe, nu susţin, Materna susţin. Programul pentru biciclete e un program oprit în acest moment, susţin crearea de piste pentru biciclete şi susţin un tranport alternativ cât mai dezvoltat şi chiar în PNRR există un proiect pentru piste de bicilete, dar să dai oamenilor bani pentru biciclete când ei nu au ce să facă cu ele e absurd”, a spus Nicușor Dan.

Cât despre stimulentele acordate persoanelor cu handicap, primarul general a declarat că acesta ar trebui suportate de primăriile de sector.

„Eu susţin într-o oarecare măsură aceste stimulente cu menţiunea că este o zonă care, aşa cum este structura administraţiei, ar trebui să revină mai degrabă sectoarelor, decât Primăriei Municipiului Bucureşti, deci este o decizie pe care trebuie să o luăm împreună cu Consiliul General, pentru că ei votează bugetul, împreună cu sectoarele, şi împreună cu Guvernul, pentru că Guvernul propune Parlamentului alocarea financiară pentru Primăria Capitalei şi pentru cele de sector. În propunerea de buget pe care am făcut-o sunt prevăzute 100 de milioane, care sunt datorii pe stimulente, adică banii necesari pentru a ajunge la zi cu aceste stimulente, şi sunt prevăzute stimulentele până la jumătatea anului 2021”, a mai spus edilul.

Nicușor Dan taie voucherele pentru bucureșteni
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a susținut o conferință de presă, în București, luni, 15 martie 2021. Inquam Photos / Ilona Andrei

„Este un buget prin care stopăm risipa”

Nicușor Dan a anunțat, luni, că bugetul Primăriei Generale pe anul 2021 va fi unul prin care „vrem să ieșim din minciună”, un buget prin care se vor face lucruri concrete, fundamentale, prin care se dorește să se oprească „risipa” și prin care să se deschidă calea construcției.

„Este un buget prin care vrem să ieşim din minciună, este un buget prin care vrem să ieşim din delirul grandoman al fostei administraţii. Este un buget prin care vrem să facem lucruri concrete, fundamentale şi nu spoiala fostei administraţii. Un buget prin care vrem să stopăm risipa şi prin care vrem să deschidem calea contrucţiei pentru că Bucureştiul are nevoie de construcţie”, a declarat Nicuşor Dan, luni, într-o conferinţă de presă.

Edilul a anunțat că s-au redus substanțial cheltuielile pentru festivaluri, târguri, decorațiuni.

„Este un buget prin care stopăm risipa: reducem substanţial banii pe festivaluri, târguri, decoraţiuni. Bugetul pe aceste evenimente a fost în 2019 de peste 200 milioane lei. Pentru 2021 este de câteva milioane de lei pentru evenimente culturale de notorietate pe care e bine să le păstrăm în măsura în care situaţia sanitară ne va permite. Renunţăm în acest an la achiziţii de autovehicule, nu alocăm bani pentru noi statui, nu alocăm bani pentru campanii publicitare. În ceea ce priveşte cheltuielile de personal, plafomăm salariile la nivelul anului 2020. Legat de instituţii, le-am cerut să propună bugete realiste. Sunt instituţii care au propus cât le-am dat, sunt altele pe care propunem să dăm de 10 ori mai puţin şi sunt două la care propunem să dăm de 100 de ori mai puţin. Vom face şi o evaluare a directorilor. Propun să renunţăm la o parte importantă a stimulentelor financiare cum ar fi sumele de bani pe care familiile le primesc la 25 de ani de căsătorie. Proun să păstrăm stimulente cum este cel pentru reducerea abandonului şcolar. Este un buget al credibilităţii pentru că ne-am asumat nişte lucruri. Plătim datoriile.E un mesaj pentru toţi partenerii noştri şi vrem să fim un partener credibil în continuare”, a mai declarat Nicuşor Dan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI