Prognoza meteo pentru luna mai ne oferă temperaturi destul de ridicate. În această perioadă vremea se va schimba brusc, astfel încât vom avea parte de ploi torențiale și descărcări electrice. Această perioadă este specifică pentru luna mai.
Potrivit informațiilor de la ANM, luna mai va avea parte de zile calde, dar și de unele precipitații torențiale în unele zone ale țării. Meteorologii au anunțat că valorile medii, respectiv cele de 12-16 grade Celsius, se întâlnesc în Dealurile Vestice, în Maramureș, Bucovina, Transilvania, Subcarpații Olteniei și Munteniei, dar și în zonele Moldovei și în Podișul central. La altitudini de peste 1.700 de metri însă, valorile se încadrează între 2 și 6 grade grade Celsius, citează ANM. Totodată există și posibilitatea descărcărilor electrice în această lună. Temperatura maximă a lunii mai în România s-a înregistrat la Mărculești, județul Călărași, pe data de 27 mai 1950.
„Valori medii între 12 şi 16 grade Celsius se întâlnesc în Dealurile Vestice, în Maramureş, Bucovina, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Subcarpaţii Olteniei şi Munteniei, dar şi în zonele subcarpatice ale Moldovei şi în Podişul Central Moldovenesc. În zona montană, dar şi în depresiuni intramontane, valorile temperaturii medii se situează între 6 şi 12 grade Celsius. La altitudini de peste 1.700 de metri, mediile de temperatură sunt între 2 şi 6 grade Celsius şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2.500 de metri altitudine) se înregistrează, în medie, temperaturi sub 2 grade Celsius”, precizează ANM.
Potrivit informațiilor de la ANM, luna mai este cea mai călduroasă lună a primăverii, dar și cea mai instabilă. În această perioadă ne vom putea bucura de căldură, dar în unele zile vom avea parte de ploi torențiale, iar de astfel, și modificări bruște. Totodată, meteorologii constată că luna mai va avea valori și mai mari de 18 grade Celsius în extremitatea sud-vestică a Olteniei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Luna mai este cea mai călduroasă, dar şi cea mai instabilă lună a primăverii. Deseori, în această lună, perioade cu zilele însorite şi calde (uneori chiar caniculare) alternează cu perioade cu zile reci şi ploioase, iar ploile au adesea caracter torenţial. Aceste modificări bruşte ale vremii se produc din cauza poziţiei centrilor barici de pe continentul european, ţara noastră fiind influenţată fie de cicloni mediteraneeni sau de dorsala aniticiclonului azoric, fie de maximul barometric est-european sau, mai rar, chiar de anticiclonul nord-african”, au mai precizat meteorologii.