Produsul care nu se mai cultivă la noi, am ajuns să îl importăm cu tonele. E esențial pentru mâncărurile românești

Nicu Stan 31.10.2021, 10:34
Produsul care nu se mai cultivă la noi, am ajuns să îl importăm cu tonele. E esențial pentru mâncărurile românești

România a ajuns să importe un aliment foarte important pentru bucătăria românească. Care este produsul care nu se prea mai cultivă la noi, însă este esențial pentru mâncărurile românești.

Un produs alimentar banal riscă să dispară din România. De ce nu vor să-l mai cultive agricultorii

Un produs alimentar care se găsea pe toate drumurile riscă să dispară din țara noastră. Este vorba despre banala, dar mult iubita și apreciată fasole.

În ultimii 10 ani, producția autohtonă de fasole a ajuns la jumătate, arătă datele Institutului Național de Statistică. De asemenea, fără ajutor de la stat și fără mână de lucru, mulți fermierii au renunțat să mai cultive această delicioasă legumă, pentru că nu reușeau să acopere investiția.

Productia de fasole s-a injumatatit in ultimi 10 ani
Productia de fasole s-a injumatatit in ultimi 10 ani

Fasolea, un aliment de bază

Chiar dacă meniurile restaurantelor s-au umplut de rețete sofisticate cu fasole, de pe câmpurile din țara noastră vine din ce în ce mai puțină fasole, în timp ce în magazine se găsește în general fasole din import.

În afară de celebra fasole cu ciolan sau cârnați, în meniurile restaurantelor și-au făcut de-acum loc burgerul vegan, tortilla, tacos sau burrito. Toate rețete mexicane, care au la baza tocmai fasolea, au câștigat ușor adepți printre gurmanzii din România. De asemenea, deoarece conține o cantitate mare de proteine, fasolea poate înlocui cu succes carnea, fiind folosită într-o mare varietate de feluri de mâncare.

De ce se vaită agricultorii

Spre exemplu, o familie din județul Cluj cultivă mai multe soiuri de fasole pe un hectar de teren, însă producția ajunge doar în piețele volante. Oamenii se plâng că găsesc greu muncitori și le-ar fi de mare folos niște utilaje agricole, însă investiția este mult prea mare. De asemenea, subvenție primesc doar fermierii care și procesează fasolea, nu și aceia care vând recolta.

Astfel, fermierii susțin că fasolea nu mai este rentabilă și din cauza importurilor.

Suprafețele cultivate de fasole, reduse drastic

”Până acum cinci ani cultivam 70, 80, 60 de ari. Acum am redus 15 ari pe câmp, solarii maximum 10 ari. La piață ești la discreția comercianților care aduc din toate părțile fasole ieftină. La fasolea boabă apare din China la un preț… Nu știu cum pot scoate la prețul asta, 6-7 lei. 5 lei kilogramul. La noi, fasolea uscată sub 12 lei e pagubă”, explică Mircea Cotuți, agricultor, potrivit stirileprotv.ro.

Dacă în urmă cu un deceniu România avea o producție de peste 21 de mii de tone de fasole, anul trecut a mai fost cultivată doar doar 11 mii de tone, mairelevă datele Institutului Național de Statistică. Astfel, în ultimii cinci ani importurile de fasole s-au triplat.

Urmăriți Impact.ro și pe