Mâncare de fasole ca la mănăstirile din Moldova. S-a aflat secretul reţetei

Ana Anitoiu, Daria Petrescu 23.10.2021, 16:15
Mâncare de fasole ca la mănăstirile din Moldova. S-a aflat secretul reţetei

O mâncare de fasole ca la mănăstirile din Moldova poate fi tot ce e nevoie pentru ca o zi să devină mai frumoasă, mai ales în sezonul rece. Secretul rețetei, pentru un gust deosebit, este extrem de simplu. Măicuțele respectă regula de fiecare dată când o gătesc.

Mâncare de fasole ca la mănăstirile din Moldova. Ingrediente

  • 500 de grame de fasole boabe
  • 3 cepe destul de mari
  • 3 căței de usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 300 de mililitri de bulion de roșii sau 60 de grame pastă de roșii diluată cu apă
  • 1 lingură generoasă de pastă de ardei dulce sau iute
  • 3-4 linguri de ulei (eu am folosit de rapiță, merge de oricare)
  • 2 foi de dafin
  • pătrunjel verde tocat
  • sare și piper după gust
Mancare de fasole ca la manastirile din Moldova. S-a aflat secretul retetei
Fasole uscata

Mâncare de fasole ca la mănăstirile din Moldova. Cum se pregătește

Pentru ca mâncarea de fasole ca la mănăstirile din Moldova să iasă perfect, trebuie să fie respectată neapărat o procedură. Cu o seară înainte de a pregăti acest preparat, se alege fasolea, dând la o parte boabele pătate și impuritățile. Apoi, se spală foarte bine în câteva ape și se pune într-un castron cu apă.

A doua zi, se scurge fasolea și se pune la fiert în apă rece curată. După ce clocotește timp de două sau trei minute se aruncă apa. Se clătește fasolea cu apă rece, într-o sită.

Abia după aceea, într-o oală de patru sau cinci litri se pun fasolea, morcovii, o ceapă întreagă și păstârnacul – toate întregi, dar curățate de coajă și spălate bine, frunzele de dafin și apă rece cât să le acopere bine totul, conform site-ului lauralaurentiu.ro.

Fasolea se ține la fiert cam 40 – 45 de minute, astfel încât să fie frăgezită, dar nu să se sfărâme. Apoi, se sărează și se mai dă în două-trei clocote. Se strecoară fasolea prin sită, dar se păstrează lichidul.

După aceea, se curăță și se toacă cele două cepe rămase cu usturoiul. Se călesc la foc mediu, într-o cratiță mare, până când se înmoaie. Atunci când ceapa devine sticloasă se adaugă fasolea și aproximativ 600 – 700 de mililitri din lichidul păstrat.

Ulterior, se adaugă morcovii și păstârnacul tăiate în bucăți potrivite, pasta de ardei și bulionul de roșii sau pasta de roșii diluată cu apă. Dacă trebuie, se mai pune din lichidul păstrat, ca să fie totul acoperit bine. Se lasă la clocotit pentru trei sau patru minute.

Fasolea se răstoarnă într-un vas termorezistent, se mai adaugă din lichidul păstrat cât să acopere cam doi centimetri din înălțimea vasului, deasupra compoziției. Atenție! Sosul nu trebuie să fie foarte potrivit de sare, deoarece mâncarea o să mai scadă și o să devină mai sărată. Acum se adaugă și piper după gust.

Se dă la cuptorul preîncolzit la 170 de grade Celsius pentru 30 de minute. Când e gata, mâncarea are o peliculă cu tendința de a se rumeni și este suculentă.

Care este secretul măicuțelor de la mănăstirile din Moldova atunci când gătesc fasole

Totuși, dacă prima regulă în pregătirea fasolei pentru fierbere este valabilă și pentru măicuțele din mănăstirile din Moldova, unele dintre ele pot urma apoi pași diferiți.

O mâncare de fasole la fel de autentică se pregătește și astfel: Se toacă ceapa și se călește îmăreună cu roșii tăiate. Se adaugă un morcov ras și semințe de cimbru. În solul format se pune fasolea curățată și se lasă la fiert.

Atunci când fasolea este fiartă, unele dintre măicuțele de la mănăstirile din Moldova adaugă usturoiul tăiat felii și o legătură de mărar. În final, o servesc alături de castraveți sau gogoșari la oțet. Vezi AICI și rețeta de ciorbă de fasole cu afumătură a Mirelei Vaida!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...