Prima reacție după ce Angela Gheorghiu a numit mari artiști „false legende”. Un artist ia atitudine EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 08.10.2021, 19:58

Celebra soprană Angela Gheorghiu, care a bifat concerte pe toate marile scene ale lumii, a făcut, deunăzi, câteva declarații dureroase la adresa unor artiști iubiți ai României, în interviul publicat de Contributors.ro. A susținut că unele dintre personalităţile țării ar fi „false legende“, referindu-se chiar și la regretata Maria Tănase, despre care a spus că a susținut recitaluri printre mese, în restaurantele din New Yok. Marele artist Ion Lăceanu, care a cântat cu inegalabila Maria Tănase, a luat atitudine, dându-i replica Angelei Gheorghiu: ”Nu e frumos ce a spus despre Maria, nu este elegant. Maria avea o voce incredibilă! Când a început să cânte, mi-a căzut fluierul din mână, din cauza emoțiilor!”, ne-a declarat ”omul-orchestră” Ion Lăceanu, care a susținut recitaluri și în față celor mai importanți președinți ai lumii.

Angela Gheorghiu: „Nu poţi să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese”.

Angela Gheorghiu a făcut unele precizări dureroase, în interviul publicat de Contributors.ro, referitor la nume grele din România:

„Nu poţi să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese. Nu poţi să spui că Maria Tănase a fost şi a cântat la New York. Artiştii de muzică populară nu cântă în săli mari. Cântă doar la comunităţile de români. Şi cântă în restaurante. Sau în mici săli pe care reuşesc ei să le închirieze. Trebuie spuse lucrurilor pe nume. M-aţi înţeles ce vreau să spun?

Legendele care s-au format în România sunt exagerate, s-au construit false legende comandate. Sunt nume şi istorii construite. Nu poţi să spui că Maria Tănase cânta la New York, dacă ea a cântat printre mese. Este adevărat. A cântat, într-o expoziţie probabil internaţională din moment ce i-a invitat şi pe români acolo. Oamenii stăteau la mese şi ea a cântat printre acei oameni”.

Ion Lăceanu îi dă replica Angelei Gheorghiu: ” Nu e elegant ce a spus. Maria avea o voce incredibilă! La primele ei acorduri, mi-a căzut fluierul din mână, din cauza emoțiilor!”

Referitor la aceste declarații șocante, solistul de muzică populară Ion Lăceanu, care a susținut recitaluri și pentru președinții lumii, a dorit să facă unele precizări:

”Nu e frumos ce a spus Angela Gheorghiu, nu este elegant. Eu am cunoscut-o pe Maria Tănase, am cântat cu ea pe scenă, Maria avea o voce incredibilă, era o valoare! Când a început să cânte, mi-a căzut fluierul din mână, din cauza emoțiilor, s-a prăvălit pe parchet. Era o femeie extraordinară, frumoasă, sufletistă, impunătoare, comunicativă, nu era încrezută. Și când zicea ”foaie verde” zicea din suflet, amuțeau toți. Dar, artiștii români, printre care și eu, au cântat și pentru președinții lumii, nu numai în restaurante.

Când te duci în America, poți, într-adevăr, să cânți și printre mese, sunt organizate petreceri, asta e situația, nu înseamnă însă că e ceva rușinos. Doamna Angela Gheorghiu probabil că este solicitată de alte personalități, pe scenele mari”, ne-a declarat Ion Lăceanu, în exclusivitate pentru impact.ro.

Prima reacție după ce Angela Gheorghiu a numit mari artiști „false legende”. Un artist ia atitudine EXCLUSIV
Ion Lăceanu

Ion Lăceanu a cântat pentru John F. Kennedy, fostul președinte american: ”Ne-a ascultat pe mine și pe ceilalți artiști, a aplaudat”.

Celebrul Ion Lăceanu, instrumentist și solist de renume în muzica populară românească, s-a bucurat, de-a lungul carierei de peste 70 de ani, de un succes uriaș. Printre cei care au apreciat talentul artistic al ”omului-orchestră” s-a numărat și John F. Kennedy, fostul președinte american:

”Am cântat la ambasada României în America, în 1963, cu o jumătate de an înainte ca John F. Kennedy să fie împușcat. Mi-a plăcut de el, avea carismă, era foarte elegant și un mare iubitor de muzică. Ne-a ascultat pe mine și pe ceilalți artiști, a aplaudat. La sfârșit, el și soția lui ne-au trimis un coș cu flori pe scenă, au dat mâna cu noi”, ne-a mai povestit Ion Lăceanu, în exclusivitate pentru impact.ro.

Nicoleta Voicu: ”Dacă Maria Tănase n-ar fi fost de neegalat, ar fi existat măcar o voce care sa-i reproducă măcar un cântec, notă cu notă. Dar așa ceva nu există și nici nu va exista vreodată”

Și solista de muzică populară Nicoleta Voicu este dezamăgită de afirmațiile celebrei soprane, la adresa Mariei Tănase, cea mai mare artistă a României:

”Maria Tănase este și va rămâne cea mai mare voce a acestui gen muzical. A cântat la mese, ca toți marii artiști ai lumii ai acelor vremuri, în care nu existau stații de amplificare, dar timbrul vocal, interpretarea și prezența scenica o vor păstra întotdeauna pe treapta cea mai înaltă a muzicii populare și a celei de curte veche.

Dacă n-ar fi fost de neegalat ar fi existat măcar o voce care să-i reproducă măcar un cântec, notă cu notă, dar așa ceva nu există și nici nu va exista vreodată. Nici măcar costumul popular nu stă bine pe toată lumea, fiindcă nu știe cum să-l îmbrace. Pe Maria Tănase si pe Regina Maria am văzut cel mai frumos și bine îmbrăcat port popular”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...