„Prietenii lui Ceaușescu” și miliardele datorate României. La 30 de ani de la Revoluție, țara recuperează cu greu banii datorați comuniștilor

Ana Anitoiu 20.04.2022, 13:40

„Prietenii lui Ceaușescu” încă datorează miliarde României. La peste 30 de ani de la Revoluție, țara recuperează cu greu banii ce le erau datorați comuniștilor pentru exporturile pe care le-au derulat înainte de data de 31 decembrie 1989. Printre statele care trebuie să plătească se numără Coreea de Nord, Libia, Cuba și Guineea.

Câți bani îi mai datorează „prietenii lui Ceaușescu” României

La peste 30 de ani de la Revoluție, România încă mai are de recuperat sume considerabile de bani de la „prietenii lui Ceaușescu”. Potrivit unui document ce a fost eliberat de Ministerul Finanţelor, țara a reuşit să recupereze, anul trecut, doar 53,7 de milioane de dolari în contul creanţelor de dinainte de anul 1989.

„La data de 31 decembrie 2021, creanţele României provenite din operaţiunile de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989 erau de 549.059.447,02 dolari SUA pe relaţia devize convertibile și de 1.624.509.933,94 ruble transferabile pe relaţia ruble transferabile şi alte sume în diverse valute”, arată documentul.

În ultimii ani s-a observat că ritmul în care România recuperează creanțele de la țările prietene ale lui Nicolae Ceaușescu este unul slab, de 50-60 de milioane de lei pe an. Dacă acesta nu va accelera, datoria va fi recuperată de abia în zece ani.

„Prietenii lui Ceausescu” si miliardele datorate Romaniei
Nicolae Ceausescu

Din totalul de 549,05 milioane de dolari pe relaţia devize convertibile, 307,75 milioane de dolari, adică 56,05% din datorie, reprezintă creanţe soluţionate şi reglementate prin semnarea unor acorduri la nivel guvernamental. Acestea au fost aprobate prin Hotărâri ale Guvernului şi se află în diferite stadii de încasare, din Irak, R.D. Congo, R.P.D. Coreeană, Guineea și Mozambic.

Restul de 241,3 milioane de dolari, adică 43,95% din datorie, este reprezentată de creanțe ce nu au fost soluţionate până în prezent. Acestea sunt din Sudan, Libia, Nigeria, Republica Centrafricană, Somalia şi Tanzania și au rămas neschimbate în ultimii ani. Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea ce datorie are fiecare țară în parte.

Motivul pentru care România nu-și poate recupera datoriile

Motivul pentru care România nu-și poate recupera datoriile, pe relația devize convertibile, conform Ministerului de Finanțe, este reprezentat de dificultățile majore de ordin economic, financiar şi valutar cu care se confruntă unele ţări din Africa.

Debitele acestora către România ajung la totalul de 183,2 milioane de dolari americani. Adică la 75,92% din totalul creanţelor nereglementate în prezent. Unele dintre aceste state au fost calificate drept eligibile pentru a primi asistenţă potrivit iniţiativei HIPC  – ţări cu grad înalt de îndatorare, cele mai sărace din lume.

Altele fac parte deja din programul HIPC, la categoriile de „ţări afectate de conflicte” şi „ţări post conflicte”, cărora organismele internaționale le vor oferi sprijin financiar suplimentar. Printre aceste state datoare României se numără: Republica Centrafricană, Somalia, Sudan, Republica Democrată Congo și Tanzania.

România se confruntă cu refuzul autorităților cubaneze de a începe negocierile pentru convenirea coeficientului de conversie rublă transferabilă/ dolar american şi pentru stabilirea unor modalităţi de rambursare a obligaţiilor sale valutare. Cuba deține toate creanțele României în ruble transferabile, de pe vremea regimului Ceaușescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...