Președintele Xi Jinping plănuiește construirea unei „armate de clasă mondială”. Avertismentul liderului chinez: „Adaptați-vă și fiți pregătiți”

Beatrice Dumitru 16.10.2022, 22:17
Președintele Xi Jinping plănuiește construirea unei „armate de clasă mondială”. Avertismentul liderului chinez: „Adaptați-vă și fiți pregătiți”

Preşedintele Chinei Xi Jinping a făcut apel pentru accelerarea construirii unei armate de clasă mondială, în deschiderea Congresului Partidului Comunist, care se desfășoară o dată la cinci ani, la Beijing. Liderul chinez nu a uitat nici de Taiwan, guvernat democratic, pe care Beijingul îl consideră propriul său teritoriu.

Avertismentul lui Xi Jinping

În căutarea celui de-al treilea mandat de președinte al Partidului Comunict, Xi Junping a afirmat că partidul va depune eforturi pentru a-și îndeplini obiectivele de modernizare, inclusiv construirea unei armate de clasă mondială.

Astfel, la deschiderea Congresului Partidului Comunist, duminică, președintele Xi Jinping a spus într-un discurs în fața a aproximativ 2.300 de delegați comuniști, în Sala Mare a Poporului. că Beijingul va accelera construirea unei armate de talie mondială și își va consolida capacitatea de a construi o capacitate strategică de descurajare, notează Reuters.

Președintele Xi Jinping plănuiește construirea unei „armate de clasă mondială”. Avertismentul liderului chinez: „Adaptați-vă și fiți pregătiți”
China vrea armată de clasă mondială.

„Reîntinerirea națiunii chineze este un curs ireversibil, istoric. Adaptaţi-vă şi fiţi pregătiţi să rezistaţi la vânturi puternice, ape agitate şi chiar furtuni periculoase”, a declarat Xi Jinping.

„Problema Taiwanului trebuie rezolvată numai de China”

De asemenea, el a cerut accelerarea dezvoltării militare și tehnologice pentru a grăbi această întinerire și a spus că Armata Populară de Eliberare, a doua cea mai mare armată din lume după Statele Unite, trebuie să „protejeze demnitatea și interesele fundamentale ale Chinei”.

Liderul chinez a salutat și sfârșitul a ceea ce el a descris drept „haosul” din Hong Kong, unde o represiune dură și amplă împotriva protestatarilor pro-democrație a atras critici din partea guvernelor occidentale, dar a făcut referire și la problema Taiwanului.

„Problema Taiwanului trebuie rezolvată numai de poporul chinez. Vom adera la eforturile pentru perspectiva unei reunificari pașnice cu cea mai mare sinceritate și cele mai mari eforturi, dar nu ne vom angaja niciodată să renunțăm la utilizarea forței și ne vom rezerva opțiunea de a lua toate măsurile necesare”, a continuat Xi, condamnând „forțele externe” care se amestecă în treburile insulei, pe care Beijingul o consideră teritoriul său.

Este de așteptat ca Congresul să îl reconfirme pe Xi în calitate de secretar general al Partidului Comunist, cel mai puternic post al Chinei, precum și președinte al Comisiei Militare Centrale. Președinția lui Xi urmează să fie reînnoită în martie, la sesiunea anuală a parlamentului Chinei. Congresul de o săptămână este al 20-lea din istoria partidului vechi de un secol, care a condus China de mai bine de 70 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...