S-a pus capăt speculațiilor. Preşedintelui Xi Jinping aproape să obţină un al treilea mandat în fruntea ţării

Mihnea Tălău 25.09.2022, 17:52
S-a pus capăt speculațiilor. Preşedintelui Xi Jinping aproape să obţină un al treilea mandat în fruntea ţării

Partidul Comunist Chineza a eliminat toate speculațiile privind tensiunile din interiorul partidului în legătură cu continuarea lui Xi Jinping pentru un al treilea mandat fără precedent

Xi Jinping susținut pentru un al treilea mandat

Numărătoarea inversă pentru Congresul-cheie al Partidului Comunist Chinez (PCC) de luna viitoare a început, deoarece partidul de guvernământ a anunțat duminică că toți delegații, în număr total de aproape 2.300, au fost „aleși” pentru reuniunea care are loc o dată la cinci ani și în cadrul căreia se așteaptă ca președintele Xi Jinping să fie susținut pentru un al treilea mandat record.

Un total de 2.296 de delegați au fost „aleși” pentru a participa la cel de-al 20-lea Congres național al PCC, care va avea loc la 16 octombrie, a anunțat presa oficială, citând o declarație a partidului de la Beijing.

Scurtând zvonurile și speculațiile privind tensiunile din cadrul partidului de guvernământ cu privire la continuarea domnului Xi pentru un al treilea mandat fără precedent, declarația a precizat că delegații au fost aleși „sub îndrumarea gândirii lui Xi Jinping privind socialismul cu caracteristici chinezești pentru o nouă eră” și în conformitate cu Constituția partidului, adoptând metodele cerute de Comitetul Central al PCC.

Xi, în vârstă de 69 de ani, a fost el însuși „ales” ca delegat la Congres în luna aprilie a acestui an, potrivit anunțului anterior al partidului.

Procesul a respectat natura și scopul partidului, a aderat și a îmbunătățit conducerea generală a partidului și a întruchipat pe deplin democrația în interiorul partidului, se arată în declarație.

Congresul, în cadrul căruia se așteaptă ca Xi să fie susținut pentru un al treilea mandat fără precedent, se desfășoară pe fondul unei mari epurări a înalților oficiali din domeniul securității, despre care s-a afirmat că fac parte dintr-o „camarilă politică” care se opune președintelui chinez.

Campania anticorupție a lui Xi

Trei oficiali din domeniul securității au fost condamnați la moarte cu o amânare de doi ani în această săptămână pentru corupție, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la valul brusc de pedepse înainte de Congres. Sun Lijun, fostul viceministru al Securității Publice, acuzat că a condus o „camarilă politică” care se opune dlui Xi, a fost condamnat vineri la moarte cu o amânare de doi ani pentru luare de mită, manipulare a pieței bursiere și deținere ilegală de arme de foc de către Tribunalul Popular Intermediar din Changchun, în provincia Jilin din nord-estul Chinei.

Cu o zi înainte, aceeași instanță l-a condamnat la moarte, cu o amânare de doi ani, pe Fu Zhenghua, fost ministru al justiției și unul dintre cei mai puternici șefi de poliție din China, pentru că s-a dedat la fapte de corupție în valoare de 17,3 milioane de dolari și abuz de putere.

Câteva ore mai târziu, aceeași instanță a dat o sentință similară fostului oficial din Jiangsu, Wang Like. Acesta a fost, de asemenea, condamnat la moarte, cu o amânare de doi ani, pentru luare de mită, complicitate cu bande criminale și falsificare de cărți de identitate, a anunțat presa oficială de la Beijing.

De la venirea sa la putere în 2012, dl Xi a desfășurat o campanie anticorupție șocantă în care au fost pedepsiți peste un milion de oficiali, inclusiv zeci de ofițeri militari de rang înalt.

PCC organizează un Congres la fiecare cinci ani. Dar Congresul din acest an este considerat semnificativ, deoarece este un an de schimbare a conducerii pentru partidul centenar. Xi, care conduce partidul, armata și președinția, urmează să își încheie mandatul de 10 ani.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...