Președintele turc, Reciep Erdogan, consideră că reacția NATO și a Occidentului la atacul rusesc nu a fost decisivă

Mihnea Tălău 25.02.2022, 15:20
Președintele turc, Reciep Erdogan, consideră că reacția NATO și a Occidentului la atacul rusesc nu a fost decisivă

Președintele turc Reciep Tayyip Erdogan a declarat vineri că reacția NATO și a țărilor occidentale la asaltul Rusiei asupra Ucrainei nu a fost decisivă, adăugând că speră că summitul NATO de vineri va duce la o abordare mai hotărâtă din partea alianței.

Turcia, membră NATO, se învecinează cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră și are legături bune cu ambele țări. Aceasta a cerut Rusiei să pună capăt atacului și și-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

„UE și toate mentalitățile occidentale nu au dat dovadă de o poziție serios hotărâtă”

„Nu ar trebui să se transforme într-o avalanșă obișnuită de condamnări. NATO ar fi trebuit să facă un pas mai decisiv. UE și toate mentalitățile occidentale nu au dat dovadă de o poziție serios hotărâtă, toate sfătuiesc constant Ucraina. Nu este posibil să ajungi nicăieri cu sfaturi. Când te uiți la pașii făcuți, nu există pași făcuți”, a declarat Erdogan după rugăciunile de vineri din Istanbul, relatează Reuters.

.În pofida valului de sancțiuni din partea Occidentului împotriva Rusiei, Turcia a declarat că se opune acestor măsuri. De asemenea, a evitat să folosească cuvinte precum „condamnare” în reacția sa sau „invazie” pentru a descrie ceea ce se întâmplă, afirmând în schimb că atacul Moscovei a fost „inacceptabil”.

Ucraina a solicit Turciei ca spaţiul aerian şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele să fie închise

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a îndemnat vineri Europa să acționeze mai rapid și mai energic în impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, acuzându-i pe aliații occidentali de politicianism în timp ce forțele Moscovei avansează asupra Kievului.

Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele

Ucraina a cerut, joi, Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele, care fac legătura între Marea Mediterană și Marea Neagră, în fața Rusiei, conform unui pact din 1936. Dar Ankara a declarat vineri că nu poate împiedica navele rusești să intre în Marea Neagră, deoarece are dreptul de a returna navele la bazele lor, conform acordului.

În timp ce forjează o cooperare strânsă cu Rusia în domeniul apărării și al energiei, Turcia a vândut, de asemenea, drone Ucrainei și a semnat un acord pentru a co-produce mai multe. Ankara se opune, de asemenea, politicilor rusești în Siria și Libia, precum și anexării Crimeei în 2014.

Erdogan, care s-a oferit anterior să medieze criza, s-a declarat „sincer întristat” de invazia Moscovei, despre care a spus că este o „lovitură grea” pentru pacea regională.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...