Ucraina a solicitat Turciei ca spaţiul aerian şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele să fie închise

Mihnea Tălău 24.02.2022, 11:14
Ucraina a solicitat Turciei ca spaţiul aerian şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele să fie închise

Ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, a cerut, joi, Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi solicită sancțiuni împotriva Moscovei, după ce Rusia a lansat un atac aerian şi terestru asupra Ucrainei.

„Cerem ca spaţiul aerian şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele să fie închise”

Țară membră NATO, Turcia, care are graniţă maritimă în Marea Neagră cu Ucraina şi Rusia, se opune sancţiunilor, însă a spus că acţiunile Moscovei împotriva Kievului sunt inacceptabile. Conform unui pact din 1936, Ankara are control asupra celor două strâmtori şi poate limita trecerea navelor de război dacă este ameninţată sau în timpul unui conflict.

„Cerem ca spaţiul aerian şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele să fie închise. Am transmis părţii turce solicitarea noastră în acest sens”,

În acelaşi timp, vrem să se impună sancţiuni împotriva părţii ruse”, a spus Vasil Bodnar într-o conferinţă de presă la Ankara, transmite Agerpres.

La primele ore ale dimineții de joi, forțele armate ruse au invadat Ucraina.

Razboiul le bate la usa. Persoanele evacuate din estul Ucrainei se tem de ce este mai rau: „Vrem sa mergem acasa”

Razboiul a început

MAE a convocat celula de criză

Executivul a anunțat că MAE a convocat joi celula de criză interinstituţională pentru sprijirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români din Ucraina, iar Guvernul monitorizează şi evaluează intrările şi ieşirile de gaze naturale pe toate rutele din ţară.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

„Ministerul Afacerilor Externe continuă monitorizarea situaţiei cetăţenilor români din Ucraina şi a convocat celula de criză inter-instituţională pentru sprijirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români din Ucraina. Guvernul monitorizează şi evaluează intrările şi ieşirile de gaze naturale pe toate rutele din ţară, pentru a a putea lua, în funcţie de evoluţia situaţiei, măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale. România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece”, se arată în comunicat de presă.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...