Preşedintele Recep Erdogan a sosit în Bali, la o zi după atentatul din Istanbul. Liderul turc va participa la summitul G20

Elena Avramescu 14.11.2022, 09:52
Preşedintele Recep Erdogan a sosit în Bali, la o zi după atentatul din Istanbul. Liderul turc va participa la summitul G20

În cursul acestei dimineți, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit în insula indoneziană Bali, unde va participa la summitul G20 care reuneşte marile economii mondiale. Sosirea liderul turc are loc la numai o zi după un atentat la Istanbul ce a ucis şase persoane și a rănit alți 81. Erdogan a ținut să denunţe atentatul pe care autorităţile turce l-au atribuit Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Recep Erdogan a sossit la G20 după explozia din Istanbul

Explozia de pe artera comercială Istiqlal a survenit la puţin timp după ora locală 16:00 (13:00 GMT), nefiind pentru prima oară când în această zonă sunt explozii, cele mai dese fiind înregistrate în campania de atentate din 2015-2016 care a vizat mai multe oraşe ale Turciei. Preşedintele Recep Tayip Erdogan şi vicepreşedintele Fuat Oktay au spus că o „femeie” este responsabilă pentru acest atac cumplit.

La începutul acestei luni, Erdogan a declarat că ține nespus să discute la Bali cu Rusia despre livrările de cereale din porturile ucrainene, blocate demult de războiul din Ucraina. Se întâmplă după ce a fost semnat un acord cerealier la sfârşitul lunii iulie, la Istanbul, care a permis reluarea livrărilor, însă pe 19 noiembrie acesta va expira.

Liderul turc a mai făcut o promisiune, spunând că Rusia şi Turcia vor livra cereale ţărilor africane aflate în pericol de foamete, fără niciun cost. Cu toate acestea, preşedintele rus Vladimir Putin nu o să fie prezent la summit, astfel că l-a trimis pe ministrul de externe Serghei Lavrov pentru a-l reprezenta.

Presedintele Recep Erdogan a sosit in Bali
Presedintele Recep Erdogan a sosit in Bali

Joe Biden și Xi Jinping, față în față la G20

Joe Biden și Xi Jinping se întâlnesc astăzi la Summitu-ul G20 din Bali. În urmă cu scurt timp, președintele SUA a spus că vrea să redeschidă dialogul în cursul întrevederii şi să stabilească garanţii în contextul tensiunilor din prezent întâlnire între Washington şi Beijing.

Liderii celor două state vor avea o întrevedere pentru prima dată de când deţin funcţia de şefi de stat, ce se va desfășura în insula indoneziană Bali, în ajunul summitului G20 care reuneşte cele mai mari economii ale lumii.

„Suntem în competiţie. Preşedintele Biden recunoaşte acest lucru, dar merită să ne asiguram că sunt limite în această concurenţă, că stabilim garanţii, că avem reguli clare ale drumului şi că facem toate acestea pentru a ne asigura că această concurenţă nu devine un conflict”, a notat Casa Albă.

Prin această întâlnire se dorește stabilizarea relaţiei dintre Beijing şi Washington, dar aşteptările nu sunt mari.

„Ceea ce vreau să fac, atunci când vom vorbi, este să stabilesc ce fel de linii roşii trebuie respectate. Trebuie analizată existenţa unui posibil conflict între ceea ce eXi Jinping consideră a fi interese naţionale critice ale Chinei şi ceea ce ştiu că sunt interesele naţionale critice ale Statelor Unite”, a declarat Joe Biden la conferinţa de presă de la Washington.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...