Reacţia lui Vladimir Putin după ce a aflat că nu ar fi primit la summitul G20. „A uitat că nu mai este preşedinte”

Andra Daoud 29.06.2022, 10:35
Reacţia lui Vladimir Putin după ce a aflat că nu ar fi primit la summitul G20. „A uitat că nu mai este preşedinte”

Se încing spiritele pe marginea participării sau neparticipării lui Vladimir Putin la summitul G20, care va avea loc în luna noiembrie, în Indonezia. În urmă cu o zi, premierul Italiei, Mario Draghi, a spus că Vladimir Putin nu va fi invitat la întâlnire, deși Kremlinul confirmase participarea lui. Situația nu i-a lăsat indiferenți pe oficialii de la Moscova, care au reacționat vehement.

Prima reacție după ce s-a aflat că Vladimir Putin nu ar fi primit la summitul G20

La finalul summitului G7, Mario Draghi, premierul Italiei, a afirmat că președintele Indoneziei exclude posibilitatea ca Vladimir Putin să participe la summitul care va avea loc în această țară, la finalul anului. Putin ar urma să aibă cel mult o intervenție prin videoconferință la summitul G20, a precizat Draghi. Informația a fost preluată de toată presa și a ajuns rapid și la Moscova.

Așa cum era de așteptat, administrația de la Kremlin nu a rămas indiferentă la declarația prim-ministrului italian. Unul dintre consilierii lui Putin, Iuri Ușakov, a dat replica într-un stil acid și a spus că nu premierul italian este în măsură să decidă dacă Vladimir Putin va participa la întâlnirea de rang înalt, ci președintele Indoneziei, țara care găzduiește summitul.

„Ei bine, nu Draghi este cel care hotărăște. Probabil a uitat că nu mai este președintele (în G20). Prin inerție, probabil din 2021”, a spus, ironic, Ușakov.

Reactia lui Vladimir Putin dupa ce a aflat ca nu ar fi primit la summitul G20 0
Vladimir Putin ar putea sa nu fie primit la summitul G20 din Indonezia

Președintele Indoneziei, așteptat în Rusia

Președintele Indoneziei, Joko Widodo, țară care va găzdui anul aceste summitul G20, este așteptat la Moscova joi, pentru o discuție cu Vladimir Putin. SUA au încercat în mod repetat să convingă Indonezia să renunțe la ideea de a-l primi pe Vladimir Putin la summitul G20, iar oficialii de la Washington chiar au propus ca SUA să ia locul Rusiei în G20. La începutul săptămânii, Iuri Ușakov anunțase că Vladimir Putin va fi prezent în Indonezia în luna noiembrie.

„Am primit invitaţia oficială. (…) Şi am răspuns pozitiv, arătând că suntem interesaţi de participare”, a declarat el presei.

Anul trecut, la summitul G20 care s-a desfășurat la Roma, Vladimir Putin a participat prin videoconferință, în contextul pandemiei. Anul acesta, Indonezia, care este țara gazdă, a declanșat o polemică aprinsă în rândul țărilor occidentale, prin decizia de a-l chema pe Vladimir Putin la G20.

Liderii internaționali s-au împărțit în două și, în timp ce unii susțin că președintele rus nu ar avea ce căuta la summit, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat în favoarea participării liderului de la Kremlin la summit. Argumentul adus de ea a fost că, în acest fel, liderii occidentali îi pot spune față în față lui Vladimir Putin ce cred despre invazia rusă din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe