A fost găsită persoana responsabilă pentru explozia de la Istanbul. Atacul s-a soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi

Elena Avramescu 14.11.2022, 06:49
A fost găsită persoana responsabilă pentru explozia de la Istanbul. Atacul s-a soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi

În cursul zilei de ieri a avut loc o explozie puternică pe artera comercială Istiqlal, extrem de aglomerată, din centrul metropolei turce Istanbul. Explozia a survenit la puţin timp după ora locală 16:00 (13:00 GMT) și se pare că nu este pentru prima oară când în această zonă sunt explozii, cele mai dese fiind înregistrate în campania de atentate din 2015-2016 care a vizat mai multe oraşe ale Turciei.

Persoana responsabilă pentru explozia de la Istanbul, arestată

Bomba plasată pe strada Istiklal din Istanbul a omorât cel puţin şase persoane, în timp ce alte 81 au fost rănite grav, dintre care jumătate au necesitat spitalizare. Ministrul de Interne turc Souleyman Soylu a anunțat că persoana care a comis atentatul a fost arestată.

Cu câteva ore în urmă, preşedintele Recep Tayip Erdogan şi vicepreşedintele Fuat Oktay au spus că o „femeie” este responsabilă pentru acest atac cumplit. Însă ministrul de Interne a adus acuzații Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a provocat atacul din Istanbul.

„Conform concluziilor noastre, organizaţia teroristă PKK este responsabilă de atac”, a declarat oficialul turc.

Momentan, atacul care s-a soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi nu a fost revendicat, iar ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a vorbit despre o geantă aflată pe o bancă.

A fost gasita persoana responsabila pentru explozia de la Istanbul
Explozie Istanbul

„O femeie a stat pe o bancă 40-45 de minute şi, ceva timp mai târziu, a avut loc o explozie. Toate datele despre aceasta femeie sunt în prezent în curs de revizuire. Fie această geantă conţinea o bombă cu ceas, fie cineva a activat-o de la distanţă”, a spus acesta.

Primul care a denunţat un atac cumplit a fost președintele Erdogan, făcând acest lucru înainte de a pleca spre Indonezia, la summitul G20 din Bali.

„Primele indicii sugerează un atac terorist”, a spus Erdogan.

PKK este considerată o organizaţie teroristă atât de Ankara, cât şi de aliaţii săi occidentali, Statele Unite şi Uniunea Europeană, care se pare că unicul socp este să lupte împotriva guvernului turc. Acest lucru se întâmplă de la mijlocul anilor ’80, fiind deseori considerată responsabilă de atacuri sângeroase comise pe teritoriul turc.

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de condoleanțe poporului turc

La puțin timp după producerea exploziei, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în mass-media locale cu privire la explozia produsa în zona Istiklal din Istanbul şi a dat drumul demersurilor legale cu scopul de a obţine informaţii suplimentare cu privire la cetăţenia, identitatea şi situaţia persoanelor afectate, precum şi circumstanţele producerii incidentului.

MAE a spus că, momentan, nu au fost identificaţi cetăţeni români printre victimele atentatului din Istanbul, iar la nivelul Consulatului General nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest incident.

În cursul serii de dumincă, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de condoleanţe Guvernului şi poporului turc pentru pierderile suferite în explozia de la Istanbul.

„Guvernul României transmite cele mai profunde condoleanţe Guvernului şi poporului turc în aceste vremuri marcate de pierderi şi durere. Suntem în deplină solidaritate cu prietenii şi partenerii noştri strategici din Turcia, urând recuperare deplină şi rapidă celor răniţi în explozia de la Istanbul”, a notat Nicolae Ciucă, duminică, într-un mesaj postat pe pagina de Twitter a Guvernului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...